В Молдове

10 apicultori au vizitat mai multe întreprinderi apicole din România

Автор: AgroExpert
apicultori în vizită în România - agroexpert.md

10 apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului au efectuat o vizită de studiu la mai multe întreprinderi apicole din orașul Cluj Napoca, România. Vizita a fost organizată în perioada 24-28 aprilie, în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), cu asistența financiară a Suediei și Marii Britanii.

Pe data de 27 aprilie, cei 10 apicultori au vizitat două companii de talie europeană din municipiul Blaj. Este vorba de Apis Blaj, companie care este distribuitor oficial de materiale și utilaje apicole, echipamente de îmbuteliere, etichete autocolante, stupine din lemn, colectori de polen, informează AsociațiaNațională a Apicultorilor din Republica Moldova.

O altă companie-soră este Apidava, o companie de talie europeană care exportă anual peste 800 de tone de miere în 16 țări ale lumii. De asemenea, procesează, ambalează și distribuie pe piața românească produse apicole, în special miere.

Apicultorii din Republica Moldova s-au familiarizat cu noutățile din domeniul apicol, au văzut cum sunt utilizate  cele mai performante utilaje care eficientizează munca apicultorilor.

Au avut posibilitatea să vadă, în acțiune, linii centralizate de extragere a mierii, un sistem complex, automatizat, care înlocuiește forța de muncă a mai multor angajați.

Întrucât în cadrul echipei de apicultori sunt mulți specialiști orientați spre vânzarea mierii şi a produselor apicole pe pieţele locale, le-a fost prezentată o linie de ambalare, care are capacitatea de a ambala aproape 200 de kg de miere pe oră. Acest utilaj uşurează esenţial munca producătorilor, în special, în perioada târgurilor.

În cadrul vizitei de studiu, apicultorii au aflat mai multe detalii despre cum se formează prețul la miere, cum are loc procedura de prelucrare, etapele care necesită investiții.

Apicultorii au văzut cum sunt implementate cerințele Uniunii Europene privind transabilitatea, procesul de producere și  extragere etc.

Apicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului au revenit acasă având noi viziuni pentru dezvoltarea propriilor afaceri.Participanții au vizitat magazinul apicol al Alinei Varadi, directoarea companiei „Casa Bio”, membră a comisiei Apiterapie de pe lângă Asociația Mondială a Apicultorilor APIMONDIA.

Apicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului s-au familiarizat cu instrumente de marketing pentru sporirea vânzărilor și au făcut cunoștință cu mijloacele de diversificare a produselor apicole și  noile practici  pentru facilitarea comerțului.

Povestea Alinei Varadi este una motivaţională, în special, pentru grupul de femei din domeniul apiculturii, pentru că specialista a reuşit să dezvolte şi să gestioneze propria afacere, inclusiv pe partea de comercializare a produsele apicole conexe.

Grupul de apicultori s-a familiarizat cu tot spectrul de produse apicole naturiste expuse în vitrina magazinului apicol.

Specialista a împărtășit sfaturi și rețete colegilor apicultori veniți din Republica Moldova. A desecretizat reţete naturiste ale unor produse precum „băutura apicultorului”, produsă pe bază de tinctură de propolis,  miere şi ţuică.

„Căsuţa mătcii, care conţine ceară cu urme de lăptişor de matcă, urme de larvă de matcă, descăpăcitura, veninul de albine… Povestea mea nu se opreşte într-un singur punct. Vreau să explorez totul, inclusiv aerul de stup şi propolizatoarele de aer. Pentru mine a  fost, întotdeauna, o bucurie să găsesc variante prin care să-mi conservez sănătatea. Pe parcursul celor 3 ani de zile, în care s-au perindat tot felul de viruşi, eu nu am luat niciun virus. Pentru mine, salvarea a fost produsul apicol”, a precizat Alina Varadi.

Gama variată de produse elaborate  cu ingrediente din stupină, au fost o adevărată descoperire pentru echipa din Moldova. De altfel, apicultorii au testat cremele naturiste solide cu apilarnil, propolis şi polen. Au aflat despre unele beneficii neştiute ale produselor apicole, care au capacitatea să ţină mai multe maladii la distanţă.

Un alt moment important sunt sfaturile ce țin de protejarea stupinei împotriva reziduurilor ce vin de la gospodăriile agricole din împrejurimi. Apicultorilor li s-a recomandat folosirea unei roci vulcanice care schimbă ph-ul din stup, schimbă mediul de dezvoltare al bacteriilor.

Vizita de studiu este parte a unui șir de activități care vor fi organizate, pe parcursul acestui an, în cadrul unei inițiative de advocacy pentru afaceri apicole reziliente pe ambele maluri ale Nistrului. Inițiativa este realizată  cu asistența financiară a  aSuediei  și Marii Britanii în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!