В Молдове

Praful saharian: Cum afectează culturile agricole

Автор: Lidia Danila
praful saharian impactul asupra agricultutrii - agroexpert.md

Praful saharian este un fenomen meteorologic care poate afecta eficacitatea produselor de protecție a plantelor. Despre aceasta susțin specialiștii de la unul dintre cei mai mari furnizori de pesticide, semințe și îngrășăminte din România.

Practicile agricole clasice, în special arătura, au condus la destructurarea solului și oxidarea humusului (care este printre altele liantul solului). Când adăugăm seceta prelungită și vânturi puternice, solul pierde argila, iar pe loc rămân particulele mari, adică nisip. Pe scurt, eroziunea eoliana.

„Fermierii care au de făcut tratamente fitosanitare, cât timp plantele sunt acoperite de praf, ar trebui să aibă in vedere o eficiență mai scăzută a respectivului tratament. Substanțele active vor avea tendința de a rămâne imobilizate la suprafața frunzei și se vor degrada accelerat sub influența soarelui”, precizează specialiștii, pe pagina de facebook.

Aceștia au mai adăugat că, microorganismele (inclusiv cele patogene) vor avea condiții mai bune de creștere pe frunzele acoperite cu praf. Insectele sunt și ele impactate de acest strat consistent de praf. Cele rozătoare vor avea dificultăți, iar cele care înțeapă, precum sunt afidele, vor fi oarecum indiferente.

Acest praf saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa. Pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.

Citește și: Norul de praf saharian a ajuns și în R. Moldova

Amintim că, Republica Moldova a fost acoperită de o masă de aer cu particule de praf saharian, în dimineața zilei de 24 aprilie. Administrația Națională de Meteorologie din România a anunțat anterior că valul de praf saharian va afecta România în prima parte a zilei de marți, 23 aprilie, iar ulterior, această masă de aer se va deplasa spre nord-est.

Ulterior, Agenția de mediu a confirmat prezența unui nor de praf saharian, resimțit pe teritoriul Republicii Moldova, în data de 23 aprilie începând cu orele 00.00, care s-a menținut pe parcursul nopții spre 24 aprilie.

Află și: Picături de ploaie cu praf saharian: Ce spune Agenția de Mediu

Reprezentanții instituției au mai subliniat că picăturile de ploaie cu praf nu prezintă în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția inconvenientelor estetice. 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!