Știri din Moldova

Igor Grigoriev: ”Probleme apar mereu, dar este important să găsim rapid soluții pentru a simplifica activitatea exportatorilor”

Expert: Igor Grigoriev
Asociația Agrocereale - AgroExpert.md

Astăzi, 4 februarie a avut loc Adunarea Generală extraordinară a Asociației exportatorilor de produse cerealiere „AGROCEREALE”, în cadrul căreia președintele Igor Grigoriev a prezentat raportul de activitate pentru anul 2021, când a preluat conducerea Asociației, funcție pe care și-a asumat-o cu multă responsabilitate, rezultatele obținute într-un timp scurt, demonstrând acest lucru.

Igor Grigoriev a devenit director executiv în aprilie 2021, iar ulterior președintele Asociației la 30 iulie 2021, când i-au fost  prezentate mai multe probleme cu care se confruntau membrii Asociației, exportatorii de cereale, dar și exportatorii de alte produse și mărfuri. Și deși nu au trecut multe luni de atunci, acțiuni au fost întreprinse destule pentru a soluționa dificultățile apărute în calea exportatorilor.

”Problemele membrilor Asociației le cunoșteam destul de bine, am activat ani buni în structurile de stat. Țin să mulțumesc membrilor Asociației pentru încrederea acordată când am fost propus la această funcție. Am perfectat și expediat mai mult de 50  scrisori și adresări pe o gamă întreagă de subiecte, în adresa instituțiilor de stat cum ar fi: Președenția Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Serviciul Vamal, Agenția Națională Transport Auto, Agenția Navală, Agenția Proprietății Publice, Î.S. Calea Ferată a Moldovei, Consiliul Economic de pe lângă Prim-ministru etc. La toate adresările noastre, marea majoritate a instituțiilor statului au fost receptive, cu excepția Președinției Republicii Moldova. La majoritatea subiectelor invocate am primit răspunsuri, iar pentru unele subiecte au fost organizate mai multe ședințe de lucru, cu identificarea soluțiilor” a declarat Igor Grigoriev.

Cea mai bună colaborare, extrem de necesară pentru membrii săi, pe care a înregistrat-o în 2021 Asociația exportatorilor de produse cerealiere „AGROCEREALE”, se pare că a fost cu Î.S. Calea Ferată a Moldovei, care continuă și-n 2022.

”Împreună cu Agenția Proprietății Publice, am organizat o ședință de lucru în comun cu reprezentanții Î.S. ”Calea Ferată a Moldovei” unde au fost discutate chestiuni privind transportul cerealelor pe calea ferată, problema vagoanelor pentru cereale, care sunt în permanentă insuficiență și problema tarifelor aplicate de CFM, noi fiind asigurați că toate dificultățile invocate vor fi pe parcurs soluționate. Ulterior, conducerea CFM, în persoana directorului Oleg Tofilat a organizat mai multe ședințe la CFM cu prezența tuturor servciilor CFM și a membrilor Asociației, unde s-au discutat toate detaliile, inclusiv și tarifele aplicate de CFM, subiect pe care membrii asociației continuă să coopereze cu reprezentanții CFM. Ca rezultat al acestei conlucrări transportarea cerealelor de către CFM s-a dublat și chiar triplat la finalul anului 2021” a subliniat Igor Grigoriev.

Pentru o activitatea productivă a membrilor săi, Asociația exportatorilor de produse cerealiere „AGROCEREALE” permanent a fost și este în dialog cu instituțiile statului.

”Pe platforma Ministerului Economiei și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au fost organizate ședințe de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Asociației Naționale Transport Auto, la care au fost puse în discuție sensibilitățile invocate de noi, cum ar fi: autorizațiile (dozvoluri) pentru transportarea mărfurilor între Republica Moldova și Ucraina; sancțiunile aplicate de ANTA în cazul depășirii sarcinii maxime admisibile pentru autovehiculele antrenate în transportul produselor agricole și cerealiere; instituirea unui moratoriu la controalele ce țin de respectarea regimului de muncă și odihnă de către conducătorii auto – la  toate aceste subiecte am primit răspunsuri și au fost întreprinse anumite acțiuni atât din partea noastră, cât și din partea instituțiilor vizate, continuând și în prezent identificarea soluțiilor. Țin să menționez că în vara anului 2021, la Odessa, la forumul regional ”Dezvoltarea Infrastructurii Sudului Ucrainei”, cu participarea Ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Ministrului Infrastructurii Ucrainei, Viceministrului Infrastructurii, Vicedirectorului Serviciului Vamal al Ucrainei și a altor demnitari de rang înalt din Ucraina, am prezentat o scrisoare adresată din partea Asociației către Cabinetul de Miniștri al Ucrainei,  cu solicitarea de a anula autorizațiile (dozvolurile) de transport sau majorarea acestora. Pentru transportul de cereale, am cerut să ne fie alocate 20.000 autorizații (dozvoluri) portuare și să fie create condițiile necesare de export prin punctele vamale Mirnoe-Tabaki și Dolinskoe-Cișmichioi pentru a fluidiza transportul la export către portul Reni. De asemenea, am mai solicitat optimizarea și simplificarea proceselor în vamă. Ulterior au avut discuții bilaterale cu viceministrul infrastructurii Ucrainei,  Vasikov și cu vicedirectorul serviciului vamal al Ukrainei, Suvorov, unde li s-a înmânat aceste scrisori. Eforturile noastre au avut succes, ne-au fost distribuite 20.000 de autorizații (dozvoluri) portuare începând cu 1 august 2021, iar începând cu luna noimbrie, ucrainenii le-au suplinit cu încă 2000, termenul cărora a expirat pe 31 ianuarie 2022” a menționat Igor Grigoriev.

În Asociația exportatorilor de produse cerealiere „AGROCEREALE” există membri care activează în stânga Nistrului și exportul îl efectuează prin postul vamal Criuleni, care avea un regim de lucru redus. La solicitările asociației, conducerea Serviciului Vamal a revizuit regimul limitat de lucru, care a devenit funcțional 24 din 24 de ore.

”Ținem la toți membrii Asociației, așa că am depus eforturi pentru a-i ajuta pe colegii noștri care activează în stânga Nistrului. Pe 30 iunie la Ministerul Economiei și Infrastructurii, sub conducerea secretarului de stat, Iuliana Drăgălin la adresarea noastră după vizita din Odessa și adresările anterioare, a fost organizată o ședință de lucru de generalizare cu toți factorii de decizie pe toate subiectele enunțate de noi, cu participarea Ministerului Agriculturii, Ministerului Afacerilor Externe, ANTA, ANSA, Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră unde pe larg au fost puse în dezbatere problemele cu care ne confruntăm, la unele din ele fiind și rezultate, la altele lucrul continuă. La solicitarea Asociației, a fost o adresare către MEI, SV, PF și Agenției Navale referitor la deschiderea cheiurilor temporare pe Prut și Nistru pentru încărcarea barjelor de tonaj mic și mediu cu produse cerealiere la export, cheiuri de care se vor folosi toți agenții economici cointeresați. Ulterior au fost organizate mai multe ședințe de lucru cu participarea mai multor factori de decizie, care ne-au informat că pentru deschiderea acestor cheiuri este necesară modificarea Hotărârii de Guvern nr. 546/2019, chestiune care urmează a fi aprobată de Guvern în perioada următoare. La Adunarea Generală din 30 iulie 2021, a fost aprobat planul de acțiuni al Asociației pentru perioada anilor 2021-2022, care prevedea intensificarea relațiilor între Asociație și instituțiile de stat” a povestit Igor Grigoriev.

În acest context în august 2021, Asociația a inițiat un șir întreg de solicitări către instituțiile de stat.

”Ca rezultat al insistenței noastre, în lunile septembrie-decembrie, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, sub conducerea secretarului de stat, Șarban Vasile, au fost organizate mai multe ședințe de lucru cu toți factorii de decizie pe toate subiectele enunțate de noi, cu participarea Ministerului Agriculturii, Ministerului Afacerilor Externe, ANTA, ANSA, Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră, unde pe larg au fost puse în dezbatere problemele cu care ne confruntăm, la unele din ele fiind și rezultate, la altele urmează. În luna decembrie 2021, începutul lunii ianuarie 2022, un subiect separat în discuția cu ANSA și MAIA a fost deblocarea perfectării certificatelor fitosanitare pentru exportul în Turcia și deblocarea navelor care deja se alau în porturile din Turcia cu certificate de tip vechi. Datorită insitenței comune a MAIA, ANSA și Asociației pe lângă autoritățile turcești și Ambasada Republicii Moldova în Turcia, această situație a fost deblocată. Probleme mereu apar, dar este important să găsim soluții rapid pentru a simplifica activitatea membrilor noștri” a adăugat președintele Asociației exportatorilor de produse cerealiere „AGROCEREALE”, Igor Grigoriev.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!