Aplicarea standardului GLOBAL G.A.P. reprezintă cheia spre comerțul internațional, spre care tind toți producătorii. Standardul are o istorie de circa 30 de ani. În lume, peste 200 000 producători din circa 135 de țări implementează standardele GLOBALG.A.P. și tendința este în creștere. În Uniunea Europeană, în rețelele de comerț, aproximativ 50-60 % din produsele proaspete sunt certificate GLOBALG.A.P., standard implementat cu succes și în Republica Moldova de peste 15 ani.
Numărul de întreprinderi certificate cu GLOBALG.A.P a crescut considerabil în Republica Moldova grație activității proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, care oferă consultanță și o pregătire în cadrul cursurilor pentru persoanele care vor să implementeze acest standard în cadrul întreprinderilor. Andrei Cumpanici, specialist APM USAID în siguranța alimentelor și post-recoltă, a menționat că în fiecare an, se adaugă noi producători autohtoni care obțin certificarea GLOBAL G.A.P.
”Standardul GLOBALG.A.P. este implementat de câțiva ani în Republica Moldova. Până în prezent, 90 de întreprinderi și-au certificat cu succes produsele: fructe sau legume care sunt comercializate în stare proaspătă.Cerințele GLOBAL G.A.P. cuprind întregul proces de producție, începând cu selectarea terenului și până la livrarea fructelor și legumelor. Standardul asigură consumatorul cu fructe și legume care sunt sigure pentru consum, iar procesul lor de producere are o influență minimă asupra mediului, adică această companie are o abordare responsabilă față de a sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. Anul trecut aveam 70-73 de întreprinderi, 53 dintre acestea, au beneficiat de asistența USAID/APM. În acest an, încă 18-19 producători sunt ajutați să se alinieze la aceste cerințe, fie că sunt pentru prima dată, fie că fac repetat certificarea, pentru că valabilitatea certificatului este de un an de zile, totuși vorbim de produse alimentare” a menționat Andrei Cumpanici.
Specialistul ne-a comunicat că standardul GLOBAL G.A.P. este implementat în Republica Moldova de peste 15 ani, iar standardele GRASP de trei ani. În ultimii ani, tot mai mulți producători agricoli din Republica Moldova, asistați de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), sunt interesați să implementeze standardele GLOBAL G.A.P. în gospodăriile lor, deoarece este o cerință obligatorie pentru exportul pe piețele internaționale.
”Beneficiile alinierii la cerințele GLOBAL G.A.P. , cât și GRASP sunt următoarele: oferă cumpărătorilor o asigurare suplimentară, alinierea la legislația națională și ajută producătorii să stabilească un bun sistem de management social în gospodărie, dar și la protejarea uneia dintre cele mai importante resurse ale gospodărie: oamenii. Cu suportul proiectului USAID/APM a fost elaborat Manualul GLOBAL G.A.P. care conține toate cerințele necesare pentru un producător pentru a se conforma cerinţelor GLOBAL G.A.P. Datorită implementării acestor standarde, producătorii agricoli din Republica Moldova au reușit să crească exportul de prune în Uniunea Europeană din 2016, când livram aproximativ a 8 mii de tone, până la peste 22 mii tone de prune exportate în 2020. De asemenea, geografia țărilor importatoare de prune moldovenești s-a extins în aceeași perioadă de la 18 țări la 22 de țări. Aceste avantaje îi determină pe mulți producători agricoli de fructe și struguri să-și reconfirme în fiecare an certificarea GLOBAL G.A.P. și GRASP” a explicat Andrei Cumpanici.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!