Materiale de parteneriat

Oleg Tîrsînă: ”Probleme în plantațiile de nuc există, însă acestea nu vor cauza pierderi mari, dacă se vor lua măsurile necesare”

Expert: Oleg Tîrsînă

Ploile din abundență au generat o dezvoltare bună a livezilor de nuci, însă totodată nucicultorii au depistat anumite probleme în plantații. Nucile au pete negre, unele mai mici, altele mai mari, care semnifică apariția unor boli specifice pentru acești pomi. Am discutat cu Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere despre situația actuală din plantațiile de nuci și ce acțiuni pot efectua nucicultorii pentru a evita pierderile roadei.

Probleme în plantațiile de nuc există, însă acestea nu vor cauza pierderi mari, dacă se vor lua măsurile necesare, susține Oleg Tîrsînă, care a menționat că unele situații ar fi putut fi evitate, dacă se acționa la timp.

”Condiţiile climatice din ultima perioadă au favorizat apariţia şi dezvoltarea antracnozei la nuc, care poate provoca pierderi importante la această cultură. Antracnoza este o boală foarte răspândită în Republica Moldova, în acest an fiind cea mai mare problemă observată din plantațiile de nuc. Mai este și bacterioza nucului, însă acolo unde s-au făcut tratamentele pe bază de cupru, totul este în regulă. Dar antractoza este o boală care putea fi prevenită, dacă nucicultorii nu așteptau apariția acesteia și acționau cu o lună în urmă. Din păcate, mulți tărăgănează aplicarea unui tratament preventiv și acționează abia când văd că plantațiile au fost afectate. Desigur s-au aplicat fungicide sistemice, dar din motiv că boala s-a extins, avem aceste pete negre pe nuci, ceea ce semnifică faptul că zona afectată este deja pierdută, se limitează coeficientul de fotosinteză, fiind redusă suprafața foliară. Dar acest lucru nu este atât de grav, în urma tratamentelor chimice, boala este oprită, dar concluzia este că mai bine să se prevină boala, decât să se lase așa să se extindă. Mulți ne-au trimis fotografii și ne-au întrebat ce să facă. Sfatul este că precum starea sănătății noastre trebuie întreținută și de luat măsuri de prevenire la timp, așa și în plantațiile de nuc, trebuie efectuate tratamentele necesare pentru a preveni extinderea bolii” a punctat Oleg Tîrsînă.

Totodată, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a specificat că în unele plantați, vor fi anumite pierderi, de circa 10-15 %, nu mai mari, anume din cauza reacției întârziate a nucicultorilor.

”În cazul antracnozei pierderi nu vor fi, dacă acum se aplică tratamentul de stopare a bolii, cu substanțe chimice mai ales în pepiniere şi plantaţiile tinere, căci antracnoza a afectat frunzele și partea superficială a nucii, care va fi un pic deformată, însă va continua să se dezvolte,  nu va cădea. Există cazuri, în plantațiile unde nu s-au făcut nici un fel de tratamente, când nucile cad de pe copaci, sunt avortate, dar la noi, sunt rare astfel de cazuri. În schimb, bacterioza a afectat soiurile sensibile la această boală și acolo unde iarăși nu s-au efectuat tratamente, există probleme grave. În special, în cazul plantațiilor tinere, vor fi anumite pierderi de circa 10-15 %, pentru că din cauza ploilor dese, buruienile au fost preocuparea principală a noastră, să le nimicim. Dar există și o parte pozitivă a ploilor, care au ajutat pomii să se dezvolte, să depună elemente nutritive pentru anul viitor” a subliniat Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!