În ultimele zile pe teritoriul Republicii Moldova se înregistrează temperaturi scăzute, nespecifice acestei perioade a anului. Totuși, acestea nu vor influența dezvoltarea fructelor, susține Ananie Peșteanu, doctor în pomicultură, conferențiar universitar, UASM.
Vara a început în acest an cu ploi abundente și temperaturi destul de scăzute pentru acest anotimp, totuși specialistul este de părerea că fructele se vor dezvolta în ritmul lor, imediat ce vor înceta precipitațiile și temperaturile vor crește.
„Fructele se dezvoltă normal atunci când temperaturile sunt în jur de 15-25 de grade. În acest interval de temperaturi are loc procesul fotosintetic. În cazul când sunt fluctuații mari de temperatură, cum le avem în ultimele zile între noapte și zi, dezvoltarea fructelor stagnează”, ne-a comunicat Ananie Peșteanu, doctor în pomicultură, conferențiar universitar, UASM.
Conform prognozelor, temperaturile scăzute se vor menține pe parcursul a 4-5 zile, ulterior vor crește.
”În condiții normale, fructele de măr, spre exemplu după căderea florilor se măresc cu un centimetru pe noapte, în special în primele 2-3 săptămâni, când trebuie să fie efectuată rărirea, după aceea tempoul de creștere se menține” a spus expertul.
Specialistul spune că, în cazurile când se înregistrează un decalaj mare între temperatura de zi și de noapte, fructele se dezvoltă mai lent.
„Un avantaj al acestei perioade sunt precipitațiile care saturează solul cu umiditate, iar și ulterior când temperaturile vor reveni la normal, se va înregistra o dezvoltare mai rapidă a fructelor” a menționat Ananie Peșteanu.
Doctorul în pomicultură afirmă că un alt factor benefic este și faptul că temperaturile de pe parcursul zilei nu vor depăși în următoarea perioadă 30 de grade ce ar putea duce la inhibarea procesului de fotosinteză.
„Dacă temperaturile ar depăși 32-33 de grade, cum a fost anul precedent, fructele ar stagna în dezvoltare, pentru că la această temperatură procesul de fotosinteză este stopat. În perioada următoare vom avea temperaturi excelente pentru dezvoltarea fructelor, iar creșterea lor va fi compensată din contul acestor condiții meteo” a mai spus Ananie Peșteanu.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!