Producția agricolă a Republicii Moldova este complet dependentă de importul de produse agrochimice, semințe și carburanți, fapt ce îi afectează competitivitatea datorită expunerii la volatilitatea prețurilor internaționale. Or, războiul din Ucraina a pus presiune pe fermierii moldoveni, în condițiile în care majoritatea fertilizanților erau importați din Federația Rusă.
Urmare sistării importurilor de fertilizanți din Federația Rusă, fermierii s-au reorientat pe piețele din vest, însă prețurile sunt mai mari, ceea ce a și dus la majorarea costurilor.
Analiza prevederilor strategice a perioadei 2014-2020 arată lipsa unei viziuni clare în producerea imput-urilor la nivel de țară. În lipsa unor măsuri de suport, cei mai mari producători de semințe din tara, s-au pomenit în prag de faliment. Distrugerea sectorului zootehnic a rezultat în importuri masive de îngrășăminte minerale, iar necorelarea aplicării îngrășămintelor cu date privind starea solului a dus la utilizarea iraționala a îngrășămintelor.
„Sectorul agricol al Moldovei este afectat din cauza războiului din Ucraina, iar stresul sub care se află este amplificat de seceta severă care a lovit țara. Cu aceste date disponibile în urma evaluării, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă și mizăm pe sprijinul donatorilor pentru a susține micii producători vulnerabili și a continua să ajutăm Moldova în dezvoltarea unui sistem agroalimentar rezistent, durabil și verde”, a declara anterior Raimund Jehle, Reprezentant FAO în Republica Moldova.
Misiunea subliniază că există riscuri pentru viitorul sezon de recoltare. Deficitele persistente de umiditate în straturile inferioare de sol din întreaga țară pot avea un impact negativ asupra performanței sectorului. Prețurile și disponibilitatea îngrășămintelor și a produselor fitosanitare rămân o provocare.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!