Pentru anul 2023, Programul de monitorizare a organismelor dăunătoare și de carantină a plantelor, aprobat deAgenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), vizează 27 de organisme. Aceasta constituie peste 850 de mii de lei alocați pentru investigările de laborator și confirmarea organismului dăunător.
„Pentru monitorizarea insectelor dăunătoare plantelor și depistarea apariției celor de carantină pe teritoriul Republicii Moldova, Agenția, prin intermediul inspectorilor fitosanitari din cadrul subdiviziunilor teritoriale, asigură anual cu ajutorul capcanelor feromonale, supravegherea a 23 de specii de insecte”, informează ANSA.
Inspectorii fitosanitari din cadrul subdiviziunilor teritoriale supraveghează dezvoltarea organismelor dăunătoare care se manifestă la culturile agricole, culturile pomicole și flora spontană. Aceasta pentru a determina caracteristicii calitative a populației dăunătorilor și bolilor, precum și fazele de dezvoltare a culturilor agricole.
Mijloacele de capturare a speciilor nocive includ: capcanele electrice, capcanele feromonale, hrănitoare sau colorate.
Aplicarea rațională a măsurilor de protecție a plantelor depinde de determinarea exactă a speciilor nocive și cunoașterea particularităților de dezvoltare. Totodată, strategia protecției plantelor nu se accentuează pe distrugerea dăunătorilor, ci pe ținerea sub control a populațiilor lor.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!