Se știe deja că la 1 iulie 2023 va expira termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei. Deținătorii de patente nu sunt lăsați în voia sorții. Ei au o alternativă destul de bună. În acest articol îți spunem ce să faci după anularea patentei de întreprinzător și care e soluția propusă de autorități.
Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba susține că deși la prima vedere anularea patentei de întreprinzător complică activitatea deținătorilor de patente, lucrurile nu stau chiar așa. De fapt, pe termen lung, această decizie va aduce beneficii atât comercianților care astăzi activează în baza patentei, cât și economiei naționale.
Potrivit ministrului, după anularea patentei cei care își vor înregistra activitatea independentă vor plăti un impozit pe venit de numai 1% din venitul obținut în perioada fiscală, dar nu mai puțin de 3000 lei anual. Veniturile din vânzări anuale nu trebuie să depășească 1 200 000 lei. Această normă va intra în vigoare începând cu data de 01 iulie 2023. În prezent, limita veniturilor anuale din vânzări pentru persoanele care practică activitate independentă este de 600 000 lei.
În cazul patentei de întreprinzător, veniturile din vânzări ale titularului acesteia nu trebuie să depășească 300 000 lei într-o perioadă de 12 luni consecutive.
Totodată, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii vor putea fi plătite în mărime fixă, lunar, câte 1/12 din suma anuală stabilită pentru anul corespunzător, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!