Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) au expediat în adresa președintei Maia Sandu și a speakerului Parlamentului Igor Grosu o solicitare în care cer suport în ajustarea și alinierea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere la principiile economiei de piață și la cerințele legale.
Totodată, FIA acuză ANRE de lipsă de transparență la calcularea şi aplicarea preţurilor.
„Metodologia pentru sectorul produselor petroliere este discriminatorie, nu ține cont de indicele prețurilor de consum, iar cifrele sunt în continuare ținute secrete, fără a fi puse la dispoziția publicului larg, dar și a participanților din sector la cererile repetate ale acestora”, se arată în adresarea emisă de FIA.
Mold-Street s-a adresat la ANRE pentru a explica modul de calcul şi aplicare de către ANRE a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard. Mai ales, în condiţiile în care în raportul său publicat pe pagina Parlamentului este indicat că cheltuielile de manipulare și depozitare, alte cheltuieli aferente vânzării cu amănuntul, în 2022, au constituit 2,05 lei pentru un litru de combustibil.
În acelaşi timp, ANRE a stabilit, pentru 2022, că MC – marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – să fie la nivelul de 2,62 lei pentru un litru.
Răspunsul oferit de ANRE este unul detaliat şi citează, în mare parte, prevederile şi formulele din Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.
Totodată, directorul Eugen Carpov, ANRE dă vina pentru situaţia creată pe piaţa petrolieră din Moldova pe companiile ce activează (80 la număr).
Sunt prea multe benzinării
„Ca urmare a monitorizării pieţei produselor petroliere, în anul 2022 s-a stabilit că cheltuielile medii unitare aferente comercializării cu amănuntul a produselor petroliere au constituit 2,05 lei pentru un litru, din care la unii operatori care sunt mai eficienţi au avut cheltuieli mai mici de 2 lei pentru un litru în anul 2022, iar alţii care nu au ţinut cont de eficientizare au avut cheltuieli la litru ce depaşesc valoare de 2 lei pentru un litru”, afirmă ANRE.
Totodată, Agenţia aminteşte de faptul că „în cadrul mai multor audieri publice referitor la situaţia de pe piaţa produselor petroliere, însuşi reprezentanţii companiilor din sector au menţionat despre numărul foarte mare de staţii de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fapt care duce la majorarea inevitabilă a marjei comerciale specifice”.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!