Știri din Moldova

De la începutul anului au fost înregistrate 363 de cazuri de pescuit ilegal

Author: AgroExpert
peste pescuit ilegal

Pe parcursul anului, pe ambele maluri ale Nistrului, au fost efectuate 82 de deplasări pentru controlul pescuitului și comercializării peștelui în piețele din Chișinău și Tiraspol. În cadrul acestora au fost înregistrate 363 de cazuri de braconaj și 270 de fapte de vânzare de pește. Rezultatele au fost comunicate în cadrul mesei rotunde pe problema braconajului pe fluviul Nistru, organizată de Ministerul Mediului de comun cu reprezentanți ai ONG-urilor Ecospectrum si Eco-Tiras

În consecință, potrivit estimărilor, aducând prejudicii materiale statului în valoare de 5,2 milioane de euro de pe malul drept al Nistrului, iar pe malul stâng – la 128 de mii de euro. 

De asemenea, în cadrul ședinței au fost înaintate mai multe inițiative de modificare a Legii nr. 149 din 2006 privind fondul piscicol, pescuitul şi piscicultura legate de divizarea cadrului normativ de reglementare a activității de acvacultură de pescuitul amator și comercial în obiectivele acvatice naturale. La fel au fost înaintate argumentele pentru extinderea competențelor de control a Inspectoratului pentru Protecția Mediului în domeniul verificării provenienței peștelui comercializat în piețe.

Un alt subiect important de discuții a fost abordat de necesitatea direcționării tuturor taxelor pentru pescuit pe un cont special al Agenției de Mediu, care trebuie să fie cheltuite exclusiv pentru cercetări și observații ihtiologice, acțiuni de populare cu pești și alte măsuri de ameliorare piscicolă, cât și pentru instalarea panourilor informative cu privire la zonele de protecție și interzise pentru pescuit pe fluviul Nistru. 

Potrivit dispozițiilor legale în materie, prin pescuit se înțelege capturarea peştelui şi altor organisme acvatice în scop comercial, sportiv, amator, de agrement, ameliorativ, ştiinţific şi de control, în baza actelor permisive pentru pescuit emise de către Agenția de Mediu.

Încălcarea normelor legale privind pescuitul, folosirea unor unelte interzise, a substanțelor otrăvitoare, toxice, utilizarea unor instalații electrice improvizate, cât și abaterea cursului apei, constituie braconaj și se sancționează conform prevederilor legislației în vigoare, de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului, de competența căruia ține exercitarea controlului asupra modului în care persoanele fizice și juridice respectă legislația privind protecția și utilizarea rațională a resurselor biologice acvatice.

În acest sens, în scopul reproducerii, protecţiei, restabilirii şi conservării resurselor biologice acvatice, anualAgenția de Mediu stabilește, prin ordin, perioadele de prohibiție și informează despre zonele de protecție piscicolă. Astfel, perioada de prohibiție generală pe anul 2023 a fost stabilită în intervalul 9 aprilie - 30 iunie.

Totodată, începând cu data de 20 mai până la 09 iunie 2023 inclusiv, posesorii permisului de pescuit sportiv, amator și de agrement au dreptul să pescuiască scrumbie de Dunăre  în fluviul Nistru, în perioada de prohibiție.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!