De mai bine de 10 ani, Mariana Pîslaru administrează o afacere specializată în cultivarea cireșilor. A ajuns să dețină 50 ha de cireși și 5 ha de cais în preajma râului Nistru, la Ustia. Pentru că aplicarea inovațiilor tehnologice de ultimă oră este un credo al antreprenoarei, dar și pentru a răspunde provocărilor noilor piețe de desfacere din vest a decis să procure, cu suportul proiectului „Livada Moldovei” o linie tehnologică de procesare a cireșilor ce include o instalație de răcire a cu apă a cireșilor (hidrocooler), o mașină de spălat și respectiv una de calibrare și ambalare a cireșelor.
A ținut neapărat să contacteze instalația de pre răcire cu apă a cireșilor la un producător autohton. Capacitatea de procesare a liniei de răcire, sortare și ambalare este suficientă pentru a acoperi necesitățile întreprinderii, ba chiar în anii următori, după testarea și rodarea utilajelor, ar putea presta servicii pentru colegii care dețin plantații de cireș.
„Până la urmă toți cultivatorii de cireșe vor trebui să achiziționeze utilaje de răcire, calibrare și ambalare a cireșilor pentru că altă soluție nu avem, piețele s-au schimbat și nu mai putem vinde ”de pe deal”. Trebuie să livrăm un produs de calitate care poate concura cu cele din Grecia sau Italia. O putem face? Cu siguranță! Așa cum au reușit vinificatorii să iasă din zona de confort, urmare a embargourilor impuse de Federația Rusă. Pentru noi va fi la fel de dificil să reorientăm exporturile către piețele de alternativă. Însă, dacă au reușit vinificatorii să știți că se poate! Timp de 10 ani, de când am început afacerea cu cireșe, am fost martoră a unor schimbări de ordin tehnologic, absolut impresionante. A trebuit să ținem pasul și să ne reorientăm eforturile pentru a valorifica noi piețe, nu neapărat doar cele din Uniunea Europeană. Avem mai multe soiuri de cireș care au o perioadă de coacere diferită, în așa fel putem recolta pe etape, știți cât de dificil este să găsești brațe de muncă suficiente. Importanța răcirii imediate a cireșilor este una vitală pentru păstrarea calității produsului la fel ca și sortarea și ambalarea corespunzătoare, în caserole. O roadă de circa 10 -12 tone la hectar o considerăm una acceptabilă. Avem suprafețe dotate cu plase antigrindină. Toată plantația este irigată. Urmează să dotăm livada și cu plasă de protecție anti ploaie”, povestește antreprenoarea.
Întreprinderea oferă 14 locuri de muncă pentru angajați permanenți și mai angajează brațe de muncă în sezonul de recoltare a cireșilor.
„Am avut anul trecut un contract de livrare a cireșilor în Olanda. A fost un stres enorm pentru noi din motivul că a trebuit să direcționez oamenii de la recoltare la calibrare. Ne-a luat mult timp și am depus eforturi considerabile. Noua achiziție, a liniei de răcire și calibrare, ne scapă de mai multe bătăi de cap dar ne și face mai competitivi. Este adevărat că cireșile din Moldova sunt foarte apreciate. La început ni se cerea să nu indicăm pe ambalaj că sunt cultivate în Republica Moldova cireșile, pentru că exista o reticență din partea consumatorilor. Mai nou, ni s-a cerut expres să punem MADE IN MOLDOVA pentru că am cucerit beneficiarii cu un gust inconfundabil, deosebit a cireșilor noastre”, susține administratoarea.
Concurența acerbă cu producătorii din Serbia, Grecia și Italia îi determină pe producătorii locali să devină mai inventivi și să investească în tehnologizarea domeniului horticol.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!