Sute de copaci sunt tăiați ilegal de marginea traseului R34, din raioanele Leova, Hâncești și Cantemir, care se află în construcție de mai multe luni.
Despre ilegalitățile comise ne-a informat un cititor Știri.md, care ne-a raportat despre acest caz prin intermediul opțiunii Adaugă o Știre.
Potrivit cititorului, copacii sunt defrișați de pe marginea drumului, iar ulterior lemnele tăiate sunt vândute pe marginea drumului direct dintr-un camion, fapt ce se poate observa din imaginile de la fața locului.
Redacția noastră a luat legătura cu Vadim Cioric, inspector pentru protecția mediului, care a rămas îngrijorat de situația creată.
Acesta a declarat că a observat aceste ilegalități de ceva timp, iar pentru a opri defrișările a expediat mai multe demersuri atât către Întreprinderea de Stat a Drumurilor, cât și la Agenția de Mediu.
”Am observat că pe acest traseu, care la moment se află în construcție de reabilitare a traseului, sunt defrișați copacii practic în totalitate. Pentru mine a fost straniu cum și cine a eliberat actul permisiv pentru tăierea fâșiei de protecție a drumului și am solicitat inițial o reacție de la Agenția de Mediu care eliberează astfel de acte permisive. Am primit un răspuns evaziv, fără detalii. A fost doar un act simplu sanitar eliberat de instituție.
Am expediat un demers și către Administrația de Stat a Drumurilor pentru a afla ce a stat la baza motivării defrișării copacilor, dar am primit același răspuns.
Eu cunosc legislația și, luând în considerare acest act permisiv, trebuia să fie eliberat doar în baza unei hotărâri de Guvern, la solicitarea Administrației de Stat a Drumurilor. Ei erau obligați să facă acest lucru pentru a putea defrișa arborii.
Cu atât mai mult, potrivit Codului Silvic, pentru defrișarea fâșiilor de protecție a drumurilor este necesară o hotărâre de Guvern, din motiv că acestea merg la dispariție”, a declarat Cioric.
Acesta ne-a mai spus că actul permisiv care i-a fost expediat de ambele instituții de fapt nu corespunde realității. ”Este o încălcare a legislației gravă, care distruge flora”.
Întrebat ce se face cu lemnele în urma defrișării, acesta ne-a spus că, conform contractului, ele ”trebuie să fie transportate la întreprinderile de stat, dar într-un final sunt comercializate.
Banii până la urmă ajung în buzunarele șoferilor, angajaților și întreprinderii care administrează lucrările. Vorbind din punct de vedere juridic, aceasta este o delapidare a banilor instituțiilor de stat. Legal vorbind, eu nu am nicio pârghie asupra lor pentru a stopa comercializarea”.
Inspectorul ne-a expediat și răspunsurile primite în urma demersurilor expediate de către acesta ambelor întreprinderi. Printre acestea se numără și o autorizație emisă de către Agenția de Mediu, și nicidecum a Guvernului.
Potrivit autorizației, muncitorii urmau să defrișeze 4.395 de copaci, iar ulterior să planteze în loc același număr de arbori defrișați, fapt ce nu s-a întâmplat.
Știri.md a încercat să ia legătura cu conducerea Agenției Mediului și ASD, dar nimeni nu a răspuns la telefon.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!