Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” consideră că menținerea actualului sistem TVA ineficient nu contribuie la dezvoltarea unui sector agricol cu valoare adăugată sporită.
Într-o opinie pe marginea politicii fiscale și vamale pentru anul 2022, economiştii de la Expert-Grup scot în evidență aspecte problematice ale politicii fiscale și vamale propuse de către Ministerul Finanțelor, unul dintre care este actualul sistem TVA în agricultură, transmite Mold-street.com.
Un sistem ineficient, care nu contribuie la dezvoltarea sectorului agricol
"Începând din anul 2015 a fost stabilită cota de 8% TVA pentru producția agricolă primară, în timp ce producția procesată alimentară, cu unele excepții, a rămas în afara oricărei scheme de facilitare fiscală (a rămas la 20% TVA).Aceasta din urmă a rămas și cu povara asimilării unei bune părți din diferența de 12 puncte procentuale a TVA, având în vedere că în structura cheltuielilor necesare pentru producere, cum ar fi a ouălor și a cărnii de pasăre și porcine, producția agricolă reprezintă între 60 și 70 la sută din totalul cheltuielilor", constată experţii.
În opinia lor această stare a lucrurilor "limitează semnificativ posibilitățile procesatorilor de materii prime agricole de a investi (fapt confirmat și din evoluția situației de după anul 2015), și reduce puternic din competitivitate, fapt vizibil atât prin reducerea exporturilor simultan cu creșterea importurilor pe piața internă, Moldova devenind un importator net și mai pronunțat de produse agricole procesate".
Produsele procesate din sectorul zootehnic sunt în dublu dezavantaj
Totodată Expert-Grup consideră că produsele procesate din sectorul agroalimentar, în special cele din sectorul zootehnic, sunt la moment în dublu dezavantaj.
"Pe de o parte, acestea nu beneficiază de cota redusă precum produsele din fitotehnie, dar chiar și față de alte produse procesate cum ar fi zahărul. Pe de altă parte, în cele mai multe state UE și din proximitatea Moldovei (Rusia, Ucraina) la produse similare, precum carnea, se aplică cote reduse la TVA sau subvenții consistente fapt ce subminează și mai mult competitivitatea acestora pe piața internă", spun experţii.
În consecinţă, Expert-Grup recomandă "uniformizarea cotelor TVA între producătorii de materii prime agricole și procesatori la nivelul de 12%, fiind o măsură temporară de stimulare a dezvoltării agriculturii cu valoare adăugată sporită".
"Totodată, trebuie să înțelegem că menținerea sistemului TVA redus, cu excepția unor produse social-importante, este o măsură tranzitorie cu perspectiva clară de revenire la cota TVA standard. În general, susținerea companiilor prin mecanismul de TVA redus nu este un instrument efectiv, reieșind din faptul că aceasta este o taxă aplicată asupra consumului", mai afirmă specialiştii de la Expert-Grup.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!