Gustul amar al castraveților este un fenomen care poate apărea din cauza mai multor condiții. În primul rând, modificările de gust ale legumelor apar, în general, de la condițiile meteo, precum și de la substanțele nutritive din sol.
O amăreală a castraveților poate compromite cultura, de aceea trebuie sa fim atenți la acest aspect, scrie Cultivă Profitabil.
Iată cele mai frecvente cauze care pot provoca un gust amar al castraveților:
Căldura excesivă
O cauză este nivelul de căldură. Când aceasta are variații mari, ori căldura este prea mare, planta are de suferit. Totodată, este necesar o anumită umbră castraveților, pentru a nu fi tot timpul în soare.
Irigări care nu sunt constante
Diferențele de volum de apă utilizate la irigare pot avea, de asemenea, un efect nociv asupra culturii. Castravetele este o mare consumatoare de apă, aproape 90% din legumă fiind compusă din apă.
Tipurile de soi
Exista nenumărate soiuri și hibrizi de castraveți, de aceea este necesar să verificăm dacă acel soi poate avea probleme. Menționăm faptul că această cultură conține compuși organici numiți cucurbitacine. Aceștia dau un ușor gust amar, însă dacă acest nivel este unul mare și gustul va fi mult mai pronunțat.
Cum să prevenim amăreala castraveților
În primul rând, să le oferim nivelul de apă, lumină și umbră necesar. Un aspect esențial este acela de a oferi culturii de castraveți puțină umbră în orele după-amiezii, mai ales când soarele este foarte puternic.
De asemenea, este important să culegem castraveții cât timp sunt tineri, pentru că gustul amar devine mai puternic pe măsură ce castraveții îmbătrânesc. În acest fel, daca îi culegem zilnic sau la două zile, putem sa mai diminuăm gustul amar.
Totuși, dacă vrem să consumăm castraveții amari trebuie sa știm că partea cea mai amară este în locul în care au fost prinși de planta – mamă.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!