Știri din Moldova

Ieșirea Republicii Moldova din CSI – impactul asupra exportatorilor moldoveni

Author: AgroExpert
export CSI Moldova - AgroExpert.md

Autoritățile Republicii Moldova au declarat că ies din CSI, în condițiile în care țara s-a reorientat spre vest și așteaptă deja ca până la sfârșitul anului să lanseze negocierile de aderare la UE.

O absurditate politică ce poate lăsa Republica Moldova fără o piață importantă de export pentru produsele agricole. Este reacția reprezentanților opoziției parlamentare la decizia autorităților de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente. De cealaltă parte, reprezentanții puterii spun că apartenența Republicii Moldova la CSI a adus țării prejudicii considerabile cum ar fi embargourile impuse nejustificat produselor moldovenești șantajul energetic din partea Rusiei, notează IPN.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că autoritățile inițiază procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (AP CSI). Decizia este dur criticată de deputații socialiști potrivit cărora, încercând să se distanțeze de Rusia, autoritățile distrug relațiile economice și comerciale cu celelalte state membre CSI.

„Este o absurditate politică. În anul 2022 exporturile Republicii Moldova spre toate statele CSI au constituit aproximativ un miliard de dolari. În Kazahstan exportul anul trecut a crescut de 2 ori, în Armenia – de 3 ori. E clar că în ultima perioadă, din cauza situației regionale, este mai dificil din punct de vedere logistic de a exporta mărfurile noastre în Federația Rusă. Anii trecuți doar remitențele cetățenilor noștri care muncesc în aceste state erau de 1,5 miliarde de dolari. Producția agricolă, tradițional, o exportăm spre state CSI. E bine să acaparăm și piața Uniunii Europene, dar noi deocamdată nu suntem competitivi pe această piață”, a deputatul Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Potrivit procedurii, în timpul ședinței Biroului permanent, președintele Parlamentului urmează să înainteze propunerea de a face un demers către prim-ministru cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente.

Deocamdată aproape un sfert din exporturile moldovenești sunt destinate statelor din CSI. Potrivit datelor Biroului Național de statistică, în primul trimestru al anului 2023, exporturile în CSI au constituit 266,3 milioane dolari SUA (cu 163,7 milioane dolari SUA sau de 2,6 ori mai mult, în raport cu perioada similară din anul 2022), în creștere cu 15,2 puncte procentuale, comparativ cu ianuarie-martie 2022. Această majorare a fost generată, în principal, de sporirea exporturilor de mărfuri în Ucraina (cu 148,3 milioane dolari SUA sau de 6,9 ori mai mult, față de ianuarie-martie 2022).

Experții în agricultură susțin că un impact major asupra exportatorilor moldoveni nu va fi unul semnificativ, în condițiile în care Federația Rusă tratează preferențial agenții economici. O parte dintre ei s-au reorientat spere piețele din vest. Mai sunt o parte dintre exportatorii de mere care își livrează producția în Rusia, însă sunt în scădere. Este vorba de circa 70%.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!