Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) a avut o contribuție semnificativă în trecerea grupurilor de producători la producția de valoare înaltă. Asistența acordată în cadrul componentei ”Sporirea potențialului de acces la piețe” a condus la o extindere substanțială a volumului infrastructurii post-recoltare și a generat efecte pozitive asupra activităților de producție și vânzare ale beneficiarilor.
În primul rând, prin formarea de parteneriate productive, producătorii individuali au reușit agregarea producției membrilor lor și, prin urmare, introducerea pe piață a unui volum mai mare și mai stabil de culturi, consolidând, astfel, puterea lor de negociere și generând condiții de piață mai bune. În al doilea rând, grupurile de producători folosesc în mod activ depozitele frigorifice pentru depozitarea produselor, pe care le vând în afara sezonului la prețuri mai ridicate. În al treilea rând, instalarea liniilor de sortare și calibrare a permis grupurilor de producători să vândă produse omogene pe piață. Ca urmare a acestor îmbunătățiri, a sporit capacitatea beneficiarilor de a accesa piețe noi, inclusiv segmente noi pe piața internă, precum și pe cea internațională.
Acestea sunt câteva dintre constatările Studiului de evaluare a impactului pentru Componenta ”Sporirea potențialului de acces la piețe” a Proiectului MAC-P, realizat de Economisti Associati, Italia, în asociere cu Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA).
Studiul a confirmat, de asemenea, importanța asistenței tehnice specializate acordate beneficiarilor atât la etapa de înregistrare a grupurilor de producători, la cea de accesare a grantului investițional, cât și la etapa post-finanțare: datorită acestor activități, beneficiarii au reușit să aplice o mai bună gestionare și organizare internă, precum și o gestionare îmbunătățită a producției și vânzărilor.
În perioada dintre 2013 și sfârșitul anului 2020, Proiectul a sprijinit înregistrarea a 64 de grupuri de producători, majoritatea formate din entități nou create. La momentul efectuării studiului, 45 de granturi au fost debursate integral către 43 de grupuri de producători, în timp ce alte cinci granturi erau în proces de semnare. Granturile acoperă până la 50% din costurile de investiții eligibile, plafonul fiind de 350.000 USD. Granturile investiționale au fost utilizate pentru a finanța construcția sau achiziționarea mai multor tehnologii post-recoltare diferite. Aproape toate grupurile de producători au finanțat construcția uneia sau mai multor unități de depozitare frigorifică pentru depozitarea și conservarea produselor (41 de grupuri din 43), cu o capacitate instalată cuprinsă între 160 tone și 2.200 de tone, asigurând o capacitate cumulată de peste 36.000 de tone. În 18 cazuri, grantul a fost utilizat pentru finanțarea instalării liniilor de sortare; alte opt grupuri au achiziționat linii de uscare și/sau alte linii de prelucrare (de exemplu, pentru decojire sau calibrare a nucilor). De asemenea, au fost realizate investiții în instalarea liniilor de ambalare sau a echipamentelor de transport.
Valoarea totală a granturilor debursate constituie 12 992 408,16 dolari SUA. Totodată, alte 20,4 milioane USD, reprezentând 63% din costurile totale de investiții, au fost atrase în calitate de cofinanțare asigurată de beneficiari. Cu alte cuvinte, pentru 1 USD acordat de MAC-P, grupurile de producători au investit 1,6 USD. Mai mult decât atât, beneficiarii au indicat o tendință sporită de a efectua și alte investi în viitor: peste două treimi din respondenți au menționat deținerea unor planuri concrete de investiții noi.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!