În anul 2022, exporturile de vin din Republica Moldova s-au diminuat din cauza războiului din țara vecină și a perturbării logisticii de transport. Informațiile au fost prezentate în cadrul conferinței naționale a Filierii vitivinicole, cu genericul „Anul 2022 - evaluări și perspective de sustenabilitate”. Evenimentul organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului a avut drept scop prezentarea situației actuale a sectorului, particularitățile recoltei, calitatea vinurilor, indicatorii comerțului și exportului, precum și provocările și obstacolele cu care se confruntă producătorii.
„Evenimentul este un prilej de a face schimb de informații prețioase și de a găsi soluții la provocările care apar. În Republica Moldova, ca și pe întregul glob, se înregistrează schimbări climatice, care au impact major asupra plantațiilor de viță-de-vie, ca urmare a modificării a regimului termic în diferite regiuni geografice. Se înregistrează tot mai puține precipitații anuale, sub 400 mm, ceea ce are efecte negative asupra vitivinicol”, a declarat în debutul evenimentului directoarea interimară a ONVV, Elizaveta Breahnă.
Potrivit directoarei, strugurii au avut o stare fitosanitară bună și o calitate înaltă, însă în unele regiuni ale țării secetele au dus la diminuarea randamentului de suc în boabe, chiar mai mic decât în 2020.
„În anul 2022, la vinăriile din țară au fost procesate circa 280 de mii de tone de struguri și a fost produs un volum de vin de circa 19 milioane decalitri, inclusiv vinul materie primă destinat distilării. Totodată, în plantațiile viticole cu soiuri pentru vin recolta medie de struguri a constituit 5,5 tone la hectar. Dacă ne referim la exporturi, aici este o cifră tristă deoarece au fost efectuate cele mai mici exporturi, 10,4 milioane decalitri care însumează toate categoriile, inclusiv băuturile spirtoase. Astfel, am înregistrat o scădere de 14% comparativ cu anul 2020, cifra fiind și cea mai mică din ultimii zece ani. De asemenea și în valoare au scăzut cu 9% comparativ cu 2021”, a mai menționat Elizaveta Breahnă.
Cea mai mare scădere a fost înregistrată în țările Belarus și Rusia, de peste 50% și respectiv 44%. Pentru a face față provocărilor, directoarea interimară a ONVV susține că este nevoie de susținerea și sprijinul Guvernului, Ministerelor de resort și a partenerilor, precum și de conlucrarea strânsă a tuturor reprezentanților din sfera vitivinicolă.
La eveniment a fost prezent și secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu. Oficialul a punctat că este esențială orientarea spre nevoile consumatorilor, protejând mediul înconjurător pentru asigurarea securitatea alimentară pe termen lung.
„Sectorul a făcut eforturi nemaipomenite pentru a se dezvolta și a se adapta în timpul pandemiei și suntem conștienți de vulnerabilitatea în fața schimbărilor climatice și situația de război din țara vecină. Vom întreprinde acțiuni pentru a dezvolta noi strategii și politici agricole care să ajute sectorul să supraviețuiască și să prospere. Ne propunem să încurajăm cooperarea dintre producători locali și cei internaționali. De asemenea, ne propunem să dezvoltăm programe de protecție și reziliență care să asigure o producție sustenabilă a vinului în următorii ani”, a spus Gherciu.
Printre partenerii strategici ai ONVV au participat reprezentanții misiunii USAID în Republica Moldova, care au apreciat perspectivele țării noastre pentru gustul și calitatea vinului.
„Noi sprijinim prioritățile esențiale de a stimula o redresare durabilă după această criză regională și de a accelera o dezvoltare economică rezistentă la schimbările climatice în regiunile rurale ale Republicii Moldova. Rezultatele înregistrate de Republica Moldova în acest sector sunt cunoscute la nivel internațional, mai ales pentru calitate vinului. Suntem mândri de contribuția noastră la acest parteneriat cu ONVV și ne menținem angajamentul de a sprijini în continuare eforturile și inițiativele de elaborare a politicilor pentru a ajuta la stabilirea unei industrii competitive la nivel global.” a declarat John Riordan, Șeful Adjunct al Misiunii USAID Moldova.
La eveniment au participat peste 100 de persoane din sectorul vitivinicol și cel didactic, precum și instituții abilitate de profil. Conferința Națională a Filierii vitivinicole este la cea de-a VI-a ediție.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!