Pe timpuri, clăcile se practicau și la culesul poamei, mai cu seamă la soiul de viță de vie cățărătoare de Baco Noir, cărei în popor se spune Bacon, ce este și azi frecvent întâlnit în gospodăriile moldovenilor. E bun ca decor și umbră, dar mai ales e apreciat pentru că-i primul vin la gospodărie, transmite observatorul.md.
Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din acest an, au diminuat substanțial recoltele de viță de vie. Și în gospodăria lăsată moștenire de la părinții Petru și Lidia Bugai, din satul Șuri, soiul de struguri Bacon a dat mai puțină roadă, decât în anii precedenți. Și unde mai pui, că și vița de vie e bătrână, căci are mai bine de o jumătate de secol, dar întotdeauna a bucurat cu struguri dulci și aromați. Aceasta se întinde pe o carcasă, ținând umbră și fiind un loc de refugiu în zile caniculare, deoarece umbra e densă și te poți delecta din plin cu o doză de răcoare.
De când stăpânii casei au plecat la cele veșnice, grija viței de vie, precum și a altor culturi o poartă deja copiii, câteodată și nepoții, care recent au revenit la baștină din Anglia.
Anul trecut, recoltarea acestui soi de struguri a început în a doua jumătate a lunii septembrie, acum, însă, din cauza temperaturilor înalte, poama s-a copt mai devreme și gospodari au început mai devreme recoltarea strugurilor. Copii și nepoții au decis în acest an să facă o clacă la culesul poamei, ca să fie mai cu spor, dar și să grăbească culesul, căci oaspeților nepoftiți foarte mult le plac aceste bobițe dulci și cam des dau târcoale pe la tufele de poamă.
„Am instalat în acest an trei sperietori. Când am observat că au venit stoluri întregi de grauri și au dat năvală peste vița de vie, am înțeles, că trebuie să facem ceva urgent. De când am instalat aceste sperietori, nu au mai venit graurii și acum ne putem bucura de roadă fără pierderi. În fiecare an instalăm aceste sperietori, folosind haine mai vechi, sau broboade, care în bătaia vântului, flutură și sperie graurii”, spune Anatolie Bugai, feciorul mezin.
Nepoții, doriți de muncă la țară s-au oferit cu mare drag să vină la casa buneilor, pentru a organiza o clacă la culesul poamei.
„Nu prea des avem posibilitate să venim în ajutor, pentru că am fost câțiva ani plecați peste hotare, dar acum, reveniți de ceva timp acasă, cu mare drag am venit să dăm o mână de ajutor. Îmi place această frumoasă tradiție de a organiza clăci, chiar îmi lipsea foarte mult. Am prins acest obicei pe când eram copil. E ceva frumos, e o veche tradiție, care se practica mai des pe timpuri, când se adunau mahale întregi”, afirmă nepoata Diana.