Pentru ca Republica Moldova să aibă agricultură performantă și competitivă cu cea țărilor din comunitatea europeană este nevoie ca accentul să treacă de pe producerea de materie primă, pe dezvoltarea lanțului valoric, adică pe procesare. O opinie în acest sens a fost exprimată de secretarul stat al ministerului agriculturii și industriei alimentare, Iurie Scripnic în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE - oportunități pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești, organizată” de IPN.
„Agricultura dintotdeauna a fost un domeniu strategic pentru stat, însă mai puțină atenție i-a fost acordată acestui domeniu și suport. Iată că în prezent, actuala conducere, începând de la Președinție, de la Parlament, actuala guvernare, conlucrează la unison pentru a trece acest domeniu din vorbe important în fapte și realizări, pentru că, dacă vorbim în agricultură sunt implicați mai mult de 20 % din populație, iar domeniul agro-industrial aduce contribuția cea mai important în formarea PIB-ului din Republica Moldov. În plus, posibilitatea de a crea noi locuri de muncă ne va duce la revitalizarea satelor”, a declarat Iurie Scripnic.
Cât privește acțiunile întreprinse la ministerul agriculturii și industriei alimentare pentru a atrage investitori, Iurie Scripnic spune că autoritățile fac tot posibilul pentru a avansa în ceea ce ține de politici, de armonizare a legislației interne la cea internațională și să atragă donatori externi.
„Săptămânal, la minister cu toți șefii de direcții și persoane nominale implicate în armonizarea legislației, vedem progresele care se fac săptămânal. Vorbim de peste 70 de acte normative pe care le vom aduce în concordanță cu cele din UE. Și ele vor fi până în toamnă, toate”, adaugă Iurie Scripnic.
Iurie Scripnic a remarcat că la 5 iunie a fost semnat un acord de împrumut, de 55 de milioane de dolari, cu Banca Mondială, pentru sectorul agricol, o parte din acești bani vor fi folosiți pentru dezvoltarea sectorului de irigare, fapt ce va crește competitivitatea domeniului agricol.
„Nu avem o agricultură performantă, dacă nu avem irigație și asta trebuie să recunoaștem, pentru că în anii 90 am avut 300 mii de hectare irigabile, iar la momentan avem 7-8 mii de hectare irigate. Desigur, noi nu putem să devenim competitivi atunci când productivitatea la hectar nu este comparabilă cu cea pe care o obțin în UE. Iar faptul că noi avem secetă o dată la doi ani, asta demonstrează că noi trebuie să investim în sectorul de irigare”, spune Iurie Scripnic.
Secretarul de stat adaugă că responsabilitatea privind valorificarea creditului de încredere ce-i este oferit Republicii Moldova și ca urmare a Summitului Comunității Politice Europene, dar și a obținerii statutului de țară candidată la aderare la UE, trebuie folosit cu maximă seriozitate, atât de instituțiile statului, cât și mediul de afaceri.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!