Știri din Moldova

Masă rotundă dedicată Zilei Mondiale a Albinelor: Studenții, specialiștii și apicultorii au discutat despre perspectivele sectorului apicol

Author: AgroExpert
albine ziua mondială - agroexpert.md

În fiecare an, la data de 20 mai este marcată Ziua mondială a albinelor, pentru a evidenția importanța acestora pentru umanitate. Cu această ocazie, Departamentul Resursele Animaliere și Siguranța Alimentelor din cadrul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului de la Universitatea Tehnică a Moldovei, au organizat o masă rotundă cu reprezentanți din sectorul apicol. 

Evenimentul deschis tuturor doritorilor, tinerilor, apicultorilor amatori și persoanelor cointeresate, are scopul de a evidenția importanța albinelor și de a promova măsurile de protecție a acestor insecte vitale pentru mediu și agricultură.

La masă rotundă au fost invitați specialiști din cadrul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, alături de președintele Asociației Naționale a Exportatorilor a Produselor Apicole. De asemenea, au fost bineveniți și oamenii de afaceri cu experiență în domeniul apicol, care au avut ocazia să împărtășească idei și modele de business.

„Această inițiativă nu numai că a contribuit la creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța albinelor, dar și a facilitat dialogul între diferite părți interesate, precum tinerii entuziaști care reprezintă viitorul apiculturii. Totodată, agenda include și oportunitățile oferite pentru dezvoltarea afacerilor în sectorul apicol”, a punctat organizatoarea Tatiana Mardari, titulara disciplinei „Apicultura”.

Evenimentul a reunit și studenți de la facultatea de științe agricole și silvice și ale mediului, care și-au manifestat interesul pentru apicultură. Participarea acestora a adus o perspectivă proaspătă și entuziasm în discuțiile despre importanța albinelor și impactul lor asupra ecosistemului.

Unul dintre studenți a mărturisit: „Apicultura oferă oportunități unice de a combina afacerea cu pasiunea și de a aduce beneficii atât mediului înconjurător, cât și comunității. Am ales să studiez apicultura pentru că m-am implicat în acest domeniu încă de la vârsta de 13 ani, ca un simplu hobby. Treptat, pasiunea mea s-a transformat într-un domeniu pe care am început să-l studiez în profunzime”, ne-a mărturisit Petru Chihai.

Totodată, în cadrul întrunirii, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim, le-a vorbit celor prezenți despre riscurile pentru albine și sistemul informațional BeeProtect, platforma de comunicare și informare reciprocă a producătorilor agricoli și a apicultorilor despre stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor în apropierea terenurilor agricole.

„Anual, în Republica Moldova se înregistrează și constată cazuri de intoxicare masivă a albinelor, generând consecințe devastatoare pentru apicultori și având un impact negativ asupra întregului sector apicol. În vederea găsirii unei soluții eficiente, am dezvoltat și implementat sistemul informațional BeeProtect, deja reglementat prin legislația în vigoare ca un mecanism de interacțiune între agricultori, apicultori și ANSA”, a menționat Ion Maxim.

Evenimentul oferă un cadru propice pentru schimbul de idei și experiențe între specialiști și entuziaști, stimulând astfel dezvoltarea apiculturii și conștientizarea importanței albinelor în ecosistem.

Ziua Mondială a Albinei este marcată la nivel global pentru a sublinia rolul vital al acestor insecte polenizatoare și pentru a atrage atenția asupra amenințărilor cu care se confruntă, precum pierderea habitatului și utilizarea pesticidelor. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 - 13 septembrie 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!