Intrăm în această iarnă cu riscuri majore pentru securitatea energetică a ţării. Şi nu este vorba doar de o eventuală creştere a preţurilor la gaze şi apoi la energie, dar şi despre faptul că rămânem, în prag de iarnă, fără aproximativ 25% din capacităţile de generare a energiei electrice şi termice.
Asta pentru că, în această toamnă, expiră termenul normat de exploatare sigură a blocului energetic nr.2 de la Sursa 1 (fosta CET-2) a Termoelectrica SA, producătorul principal de energie electrică şi termică în cogenerare din ţară, iar anul viitor expiră perioada de garanție și pentru al treilea bloc, din cele trei existente, transmite mold-street.com.
Blocul energetic, cu o capacitate de generare a energiei electrică de circa 80 MW şi de 100 Gigacalorii per oră (Gcal/h) de energie termică, nu mai poate fi exploatat fără o reconstrucție și/sau modernizare.
„Eu acum acest bloc nu îl pot porni. Nu îmi dă voie nimeni din organele de supraveghere și control. Pentru că a trecut termenul de serviciu normat”, afirmă Veaceslav Eni, directorul general al SA Termoelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din Republica Moldova.
Deşi este evidentă necesitatea stringentă a acestei modernizări, licitaţia pentru selectarea companiei ce va efectua aceste lucrări a fost amânată deja de câteva ori, din diferite motive.
Moștenirea
Termoelectrica a fost creată la începutul anului 2015, în urma fuziunii întreprinderilor municipale Termocom cu CET-1 şi CET-2. Cele trei întreprinderi, care au stat la baza fondării Termoelectrica SA, generau anual pierderi de 700 milioane lei. Tot atunci au fost moştenite şi datorii istorice de 2,8 miliarde lei, pentru gazele livrate de Moldovagaz, cumulate cu o serie de alte litigii şi probleme, precum și active învechite etc.
”Din 2016 noi nu am mai acumulat datorii noi şi am achitat consumul de gaze la zi, iar în fiecare an am rambursat şi o parte din datoriile istorice. Aşa am ajuns la o performanţă de invidiat. Dacă în 2015 am finalizat cu pierderi de 315 milioane lei, apoi anii următori am avut profit. În ultimii cinci ani am făcut şi economii de circa 600 milioane lei. În 2020, pentru prima dată din anul 1999, tarifele de producere a energiei electrice au fost reduse de către ANRE”, spune Veaceslav Eni, directorul general Termoelectrica.
Potrivit managerului general, ar fi fost logic ca măcar jumătate din aceste economii să fie lăsate de ANRE întreprinderii Termoelectrica pentru investiţii. Mai ales că starea instalaţiilor de generare este gravă.
„Noi producem 15% din toată energia electrică, consumată în țară, şi asigurăm Chişinăul şi suburbiile capitalei cu căldură. Suntem o întreprindere strategică şi de starea ei depinde în mare parte securitatea energetică a ţării”, adaugă Veaceslav Eni.
În anii 2016-2018 au fost efectuate mai multe modernizări ale reţelelor termice, ale unor utilaje şi instalaţii etc. Astfel, a fost asigurată livrarea continuă și calitativă de energie termică şi apă caldă, iar consumatorii din Chişinău, care în trecut se debranşau cu miile de la sistemul centralizat de termoficare – acum au fost menţinuţi.
Aici de mare ajutor a fost proiectul finanțat de Banca Mondială, în valoare de circa 39 milioane de dolari, pe care Termoelectrica l-a implementat cu succes. Totuși, principala problemă rămânea nesoluţionată: modernizarea instalaţiilor de generare, ale căror termen normat de exploatare este pe sfârşite.
Priorităţile: modernizarea instalaţiilor de generare
„La început am stabilit priorităţile şi, desigur, am făcut o evaluare a situaţiei. Am constatat că deja în 2019-2020 rămânem fără un bloc energetic. Adică el urma să fie exclus din circuit în general, deoarece a funcţionat în siguranță cele 220.000 de ore asigurate de producător încă în anul 1978. Blocul a fost reparat capital anterior, deja de opt, ori şi era la limita funcționării în siguranţă”, explică Alexandru Lupan, directorul tehnic al Termoelectrica.
„În 2021 expiră termenul de exploatare al blocului 2, iar peste un an - şi al blocului 3. Adică, Sursa 1 (fosta CET-2) ar fi urmat să îşi sisteze o parte din activitate. Asta înseamnă că ţara va rămâne fără aproape 15% din energia electrică, pe care ar urma să o cumpărăm din Ucraina sau de la Cuciurgan”, susține directorul tehnic.
„Ne-am adresat la Ministerul Economiei cu întrebarea „ce facem”? În pericol este securitatea energetică. În plus, dacă nu se produce energie electrică, se va sista şi producţia de energie termică şi, respectiv, municipiul Chișinău rămâne fără încălzire centralizată. Este adevărat că avem capacităţi de a produce energie termică, doar că atunci tarifele vor fi mult mai mari”, spune Veaceslav Eni.
Sursa 1 (fosta CET-2 are trei instalaţii de generare cu o capacitate instalată de 240 MW de producere a energiei electrice şi 1 200 Gcal/h, energie termică. Însă producea cel mult 170-180 MWh de energie electrică, circa 70% din capacitate.
Modernizare din contul tarifelor sau pe banii antreprenorului?
Din momentul fondării, în 2015, conturile Termoelectrica sunt blocate din cauza datoriilor istorice. Acestea s-au redus în această perioadă, de la 2,88 miliarde lei la 2,02 miliarde lei. Tot în această perioadă, cifra de afaceri a Termoelectrica a rămas practic la acelaşi nivel de 2,3-2,5 miliarde lei pe an. Așa că întreprinderea nu a dispus de resurse pentru lucrări capitale majore, precum modernizarea instalaţiilor de generare.
În 2016 și Banca Mondială a bătut alarma referitor la capacităţile de generare şi a anunțat că este gata să finanţeze construcţia unei noi centrale.
„Dar când am analizat noi, la acel moment, un astfel de proiect de construcție de capacitați noi de generare ar fi dus la o creştere practic dublă a tarifului la energia electrică. Or, investiţia într-o nouă centrală este foarte mare şi, respectiv, impactul asupra tarifului urma să fie unul semnificativ. Am discutat cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi le-am zis că soluţia este bună, dar statul nu are bani, iar tariful ar urma să crească. Hai să căutăm altă soluţie!”, spune Veaceslav Eni.
Potrivit directorului general, atunci au fost invitaţi practic toţi cei mai importanţi producători de instalaţii de generare din regiune şi din lume, ca să propună o soluţie de reparaţie, o modernizare pentru a lungi viaţa blocului energetic, în termen cât mai scurt şi cât mai ieftin.
Printre aceștia se numără: General Electric din România, Uralskii Turbinîi Zavod, Rosatom, Siemens, Kawasaki, Силовые Машины, Washita etc.
Caietul de sarcini, expertizat de Banca Mondială
„În 2016-2018, noi pe toţi i-am ascultat şi am colectat informaţii, pentru a elabora un caiet de sarcini pentru modernizarea blocului 1. Mai mult, au venit experţi de la Banca Mondială, care au expertizat caietul de sarcini, au elaborat actele pentru licitaţia de selectarea a companiei ce va efectua modernizarea blocului 1.
Am trecut toate procedurile necesare şi am organizat licitaţia, care prevedea executarea lucrărilor de modernizare ce duce la majorarea termenului de activitate cu încă 10 ani, majorarea capacităţii de producere a energiei electrice de la 80 la 110 MW, iar a energiei termice - de la 110 la 168 Gcall, cu reducerea consumului de gaze.
Caietul a fost examinat şi aprobat de Consiliul de administraţie, de ANRE etc. Dar problema de bază e că noi nu aveam bani pentru o astfel de lucrare. Am apelat la Guvern, ca să modifice legislaţia şi să permită realizarea de proiecte de tip ESCO.
Adică vine investitorul, investeşte banii şi modernizează instalaţiile, dar banii sunt achitaţi în decurs de patru ani. La licitaţie, însă, a fost depusă doar o ofertă comună, de la concernul rus „Силовые Машины” şi compania moldovenească „Horus Energy”, declară Veaceslav Eni.
Termenul de depunere a ofertelor a fost extins cu două săptămâni, după care a mai fost încă un participant, iar câştigător a fost desemnat concernul rus „Силовые Машины” şi „Horus Energy”. Oferta iniţială a fost de 10,6 milioane de euro, fără TVA.
Alexandru Lupan mai spune că, în momentul în care blocul a fost deschis pentru a începe lucrările de modernizare, inginerii au descoperit că ultima reparaţie capitală a turbinei cu aburi a fost efectuată necalitativ și cu grave abateri de la instrucțiunile de reparații și pornire a utilajului energetic.
În interiorul acesteia au fost depistate deşeuri, bucăţi de metale, piese auxiliare etc. Aşa că a fost nevoie de lucrări şi utilaje suplimentare, neplanificate iniţial, ceea ce a complicat realizarea la timp a lucrărilor și a majorat cheltuielile pentru implementarea proiectului de modernizare a Blocului energetic nr.1.
Un proiect inovator
Proiectul a fost realizat la sfârșitul anului trecut, iar după o testare de câteva luni, blocul modernizat a fost dat în exploatare. Efectele sunt deja vizibile: la o cantitate practic similară de gaze consumate, blocul nr.1 produce cu aproximativ 20% mai multă energie electrică sau cu aproximativ 35% mai multă energie termică, decât anterior.
Într-o perioadă destul de scurtă - puțin peste jumătate de an, Termoelectrica a făcut economii de 80 de milioane de lei. Un alt beneficiu este faptul că nu a fost pusă nicio presiune asupra tarifului, iar cheltuielile pentru gazele naturale au fost diminuate cu 4%.
Valentin Balan, directorul „Horus Energy” susține că proiectul investițional privind modernizarea blocului energetic nr.1 de la Sursa – 1 este un proiect inovator și unicul de o asemenea anvergură realizat în Republica Moldova.
„Amânarea termenului de plată pe 50 de luni (fără aplicarea dobânzilor) permite beneficiarului Termoelectrica SA să exploateze turbina și să producă energie electrică și termică. În așa mod este generat fluxul mijloacelor bănești, care poate fi direcționat la achitările ulterioare pentru modernizare, fără a implica mijloacele bănești primite din activitatea principală”, a precizat Valentin Balan.
Investiţia de aproximativ 12 milioane de euro urmează a fi recuperată în patru ani şi două luni. 140 de milioane de lei deja au fost achitate, iar rambursarea finală este planificată pentru 2023.
Studiul de sistem efectuat de Banca Mondială a indicat şi necesitatea modernizării urgente a blocului energetic nr.2, după modelul blocului nr.1, şi o reparaţie capitală a blocului 3.
Aşa că, pe timp de pandemie, Termoelectrica a elaborat proiectul de modernizare a blocului 2 şi cel de reparaţie capitală a blocului 3. Potrivit conducerii Termoelectrica, la aceasta se mai adaugă şi construcţia unor instalaţii de generare noi cu motoare cu o capacitate de 55 MW, care va fi următorul pachet de lucrări şi servicii ce vor fi scoase la licitaţie.
Toate aceste lucrări sunt planificate a fi efectuate deja pe banii Băncii Mondiale, dintr-un credit de circa 92 milioane de euro.
Acum, de procedurile de licitaţie se ocupă Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), doar că în jurul licitaţiei RFB no. 9134-MD B1.1 pentru modernizarea blocului energetic nr.2 și reparația capitală a blocului energetic nr.3, Sursa 1, din Chișinău, au început anumite jocuri murdare.
În presă au apărut şi o serie de articole cu informaţii defăimătoare la adresa Termoelectrica şi a companiei “Horus Energy”, care a realizat cea mai mare parte a lucrărilor de modernizare a unităţii 1.
Startul următoarei etape, blocat de concurenţi
Esenţa acestora este că o eventuală acceptare a ofertei concernului rus „Силовые Машины” şi „Horus Energy” ar duce la capturarea sistemului energetic de către Rusia, iar caietul de sarcini ar fi fost elaborat special, astfel încât nici un producător mondial de top să nu se poată încadra în termenul de efectuare a lucrărilor.
Unul dintre efectele publicaţiilor a fost amânarea deschiderii ofertelor, respectiv, amânarea începerii lucrărilor de modernizare, ceea ce are un impact major negativ asupra securităţii energetice a Republicii Moldova.
Valentin Balan, directorul „Horus Energy” susţine că în spatele acestor publicaţii ar sta un fost premier şi doi afacerişti, care au venit anterior cu propunerea de a fi acceptaţi în consorţiul cu „Силовые машины”.
„Noi am respins „oferta”, deoarece consorțiul are toate componentele necesare și poate face față tuturor provocărilor privind realizarea proiectului de modernizare. Condițiile de participare la licitația de modernizare a celorlalte blocuri energetice ale Termoelectrica sunt destul de drastice atât din punct de vedere tehnic, cu aplicarea soluțiilor eficiente și sigure pentru funcționarea fiabilă a utilajului energetic, cât și economico-financiar, cu garanții bancare de milioane pentru buna funcționare a utilajului modernizat”, afirmă Balan.
Directorul „Horus Energy” spune că compania sa efectuează lucrări de modernizare la alte 10 blocuri energetice din diferite state, iar pentru „Силовые Mашины” contractul cu Moldova nu este de o importanţă majoră. „Ei au un volum contractat de peste două miliarde de euro, pentru modernizarea unor centrale electrice și pentru construcţia altora noi”, precizează directorul ”Horus Energy”.
De notat că, în prezent, aproximativ 95% din instalaţiile de generare din Moldova (de la CET Nord, Termoelectrica şi Centrala Termoelectrică Moldovenească) au fost produse de uzinele, care astăzi fac parte din concernul „Силовые Машины”. Practic orice modernizare sau reparaţie capitală nu poate fi efectuată fără suportul tehnic al acestui concern.
Specialiştii spun că este posibilă şi construcţia unei centrale noi cu instalaţiile altor producători, doar că această soluţie este extrem de costisitoare şi ar necesita investiţii de zece ori mai mari, iar asta, inevitabil ar duce la o majorare semnificativă a tarifelor pentru consumatorii finali.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!