Cu ocazia Zilei mondiale fără tutun, marcată la 31 mai 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă Guvernele să înceteze subvenționarea cultivării tutunului și să sprijine creșterea culturilor agricole mai durabile ce ar putea hrăni milioane de oameni.
„Tutunul cauzează circa 8 milioane de decese anual, iar guvernele din întreaga lume cheltuiesc milioane pentru sprijinirea plantațiilor de tutun”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Alegând să cultivăm alimente în loc de tutun, acordăm prioritate sănătății, conservăm ecosistemele și consolidăm securitatea alimentară pentru toți”.
Peste 300 de milioane de persoane la nivel global se confruntă cu o insecuritate alimentară acută. Între timp, peste 3 milioane de hectare de teren din peste 120 de țări sunt folosite pentru cultivarea tutunului nociv, inclusiv în țările în care oamenii mor de foame.
Un nou raport al OMS, „Cultivați alimente, nu tutun”, evidențiază problemele legate de cultivarea tutunului și beneficiile trecerii la culturi alimentare mai durabile pentru agricultori, comunități, economii, mediu și lume în general. De asemenea, raportul denunță industria tutunului pentru că îi atrage pe agricultori într-un cerc vicios al datoriilor, pentru că propagă cultivarea tutunului prin exagerarea beneficiilor economice ale acestuia și pentru că face lobby prin intermediul unor grupuri agricole de frunte.
Situația din Republica Moldova
Tutunul a fost cultivat pe suprafețe extinse în toate raioanele țării până în anii `90. Astfel, în Republica Moldova se creștea tutun pe circa 60 de mii de hectare. În ultimii 30 de ani, însă, sectorul de producere a tutunului este într-un continuu declin. Conform datelor prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în prezent, tutunul este cultivat pe o suprafață de doar 300 – 400 de ha. Procesarea frunzelor de tutun are loc la Chișinău, Orhei și Tvardița.
În luna martie a acestui an, MAIA a anunțat că inițiază procesul de transformare a ramurii și în acest scop, va prelua experiența țărilor UE, inclusiv a României, pentru a îmbunătății accesul la finanțare al fermierilor de ramură. Autoritățile susțin că tutungeria este o ramură strategică și de perspectivă în cadrul economiei naționale.
Cultivarea tutunului - periculoasă pentru sănătate
Cultivarea tutunului provoacă boli agricultorilor înșiși. Se estimează că peste 1 milion de copii lucrează pe plantațiile de tutun, pierzându-și șansa la studii.
„Tutunul nu este o amenințare masivă doar la adresa insecurității alimentare, ci și a sănătății în general, inclusiv a sănătății cultivatorilor de tutun. Cultivatorii sunt expuși la pesticide chimice, la fumul de tutun și la o cantitate de nicotină echivalentă cu cea conținută în 50 de țigări, ceea ce duce la boli precum afecțiunile pulmonare cronice și intoxicațiile cu nicotină”, a declarat Dr. Ruediger Krech, director pentru promovarea sănătății din cadrul OMS.
Cultivarea tutunului este o problemă globală. Până în prezent accentul a fost pus pe Asia și America de Sud, dar cele mai recente date arată că companiile de tutun se extind și în Africa. Din 2005 s-a înregistrat o creștere de aproape 20% a suprafețelor cultivate cu tutun în Africa. Tutunul se cultivă în prezent în 12 țări din UE. Principalii producători sunt Italia, Spania, Polonia, Grecia, Croația, Franța, Ungaria și Bulgaria, reprezentând 99% din producția de tutun a UE.
182 de state părți la Convenția-cadru a OMS privind controlul tutunului s-au angajat să „promoveze alternative viabile din punct de vedere economic pentru lucrătorii și cultivatorii de tutun”. O modalitate crucială prin care țările pot îndeplini această obligație este de a pune capăt subvențiilor pentru cultivarea tutunului și de a sprijini culturile mai sănătoase.
Alegând să cultivăm alimente în loc de tutun, acordăm prioritate sănătății, conservăm ecosistemele și sporim securitatea alimentară.