Știri din Moldova

Rolul condițiilor meteorologice: BNM avertizează asupra incertitudinilor din sectorul agricol

Author: AgroExpert
BNM condiții meteo - agroexpert.md

Banca Națională a Moldovei susține că o potențială creștere economică în acest an, dar și în 2024, depinde în mare măsură de condițiile agrometeorologice și dacă aceasta va fi favorabilă pentru a obține o recoltă bogată în agricultura.

Recolta din următorii doi ani, respectiv, prețurile la produsele alimentare pe piața internă vor depinde, în mare măsura, de condițiile agrometeorologice din perioada respectivă, susține BNM, în ultimul raport asupra inflației, scrie Mold-Street.

Rolul condițiilor meteorologice în prognozele BNM

În acest sens Banca Națională citează datelor Serviciului Hidrometeorologic, potrivit cărora condițiile meteorologice în mare parte a perioadei au fost satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă și a plantațiilor multianuale, iar ploile din ultima perioada au completat semnificativ rezervele de umezeala în sol și au îmbunătățit condițiile pentru creșterea și dezvoltarea acestor culturi.

„Cu toate acestea, evoluțiile în cadrul sectorului agricol și, prin urmare, traiectoria prețurilor la produsele alimentare pentru anii 2023 și 2024 sunt marcate de o incertitudine pronunțată”, afirmă BNM.

Conform actualei prognoze a BNM, pentru anii 2023 și 2024 s-a asumat ipoteza înregistrării unei recolte agricole bune, „care va susține revigorarea activității economice, dar și disiparea presiunilor inflaționiste pentru subcomponenta prețurile produselor alimentare".

O recoltă proastă va genera presiuni inflaționiste, iar PIB-ul va crește mai lent

„Dacă recolta agricolă va fi compromisă (condiții secetoase, înghețuri tardive), rata de creștere a PIB pentru următorii doi ani se va plasa la un nivel inferior în comparație cu cea anticipată, iar recuperarea activității economice va fi una mai de durată. De menționat că, o recoltă agricolă modestă va genera presiuni inflaționiste superioare asupra prețurilor la produsele alimentare", se precizează în raportul BNM.

Totodată autoritatea bancară constată o vulnerabilitate majoră a prețurilor la fructele și legumele autohtone față de condițiile meteorologice în perioada imediat următoare.

„Conform experienței din ultimii ani, prețurile la fructele și legumele autohtone sunt, în mare măsură, afectate de condițiile meteorologice adverse cum ar fi înghețuri, precipitații abundente, de costurile asociate recoltării, transportării, depozitării, dar și comercializării acestora în punctele de comercializare din țară.

În cazul unor temperaturi mai scăzute față de normă sau al unor precipitații abundente, acest fapt ar rezulta în creșterea peste prognoze a prețurilor la produsele alimentare în următoarele luni", susține BNM.

În opinia Băncii Centrale ploile abundente, precum și temperaturile mai scăzute din prima parte a lunii aprilie, au îngreunat semănatul culturilor de primăvara, dar și au întârziat, iar în unele cazuri au afectat procesul de dezvoltare pentru unele culturi agricole, fapt poate influența o majorare a preturilor pentru anumite categorii de fructe și legume.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!