Știri din Moldova

Companiile exportatoare vor beneficia de restituirea TVA

Veste foarte bună și mult așteptată pentru exportatorii de porumb, care în sfârșit vor beneficia de restituirea TVA, drept limitat de un punct din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale Nr.9 din data de 10 martie 2022, prin care, deși a fost anulată interdicția de a exporta porumb, agenții economici se confruntau cu anumite dificultăți. Aceștia erau obligați să prezinte la serviciul vamal o declarație pe proprie răspundere, prin care se atesta producătorul porumbului exportat. Însă deseori exportatorii nu puteau întocmi declaraţia respectivă, căci producția exportată nu aparținea unui singur producător. De regulă, cantitățile destinate pentru export sunt colectate de la mai mulți producători, care își vând sau își depozitează cerealele în elevatoare, de unde producția este achiziționată ulterior de exportatori. Ba mai mult, unii exportatori urmau a fi chiar penalizați din această cauză.

În urma unor ședințe lucrative desfășurate în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, s-a decis abrogarea punctului din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, care limita dreptul agentului economic exportator de a beneficia de restituirea TVA, dacă nu putea prezenta proveniența concretă a porumbului. Pentru autoritățile statului este important să existe dovada că porumbul este autohton, nu neapărat să apară indicat numele producătorului.

”Conform Dispoziției adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale la 10 martie 2022, exportatorii trebuiau să îndeplinească o declarație pe propria răspundere, prin care făceau dovada că proveniența producției este autohtonă. Acest punct din Dispoziția Nr.9 a CSE din luna martie, când a fost scoasă interdicția de a exporta porumb, anume referitor la declarația despre proveniență, a rămas în vigoare. Prin urmare, Inspectoratul Fiscal și Serviciul Vamal, efectuau controale și solicitau în continuare această declarație. Dar producătorii agricoli care livrau producția și cei care o recepționau la depozitare, ulterior la vânzare exportatorilor, nu mai țineau cont de facturile și alte acte care demonstrau care volum de porumb a ajuns primul la elevator sau care a fost vândut mai târziu. Anume din motiv că evidența respectivă nu era ținută de producători, exportatorii nu puteau face dovada care era situația cu porumbul achiziționat de ei, iar cei de la Inspecția Financiară când efectuau controale, găseau neconcordanță în declarații. Astfel exportatorii noștri urmau să fie penalizați și chiar riscau să fie învinuiți că au beneficiat ilegal de restituirea TVA. Prin urmare, punctul respectiv într-adevăr crea dificultăți în activitatea exportatorilor. Era o incomoditate atât pentru ei, cât și pentru angajații de la Inspectoratul Fiscal, care nu puteau verifica proveniența producției, nici celor de la elevatoare care nu puteau elibera facturi pe volumul eliberat pentru export. De fapt, scopul este să urmărim și să cunoaștem proveniența cerealelor, să fie autohtonă, indiferent de la care agent economic nu ar fi, important să fie din țară. Ne bucurăm că Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere "AGROCEREALE”, a identificat problema și a fost solicitată excluderea acestui punct din Dispoziția DSE, lucru care s-a întâmplat ieri. Sperăm că exportatorii vor aprecia acest beneficiu și își vor desfășura activitatea cu spor în continuare” a subliniat încrezător Vasile Șarban, secretar de stat, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere ”AGROCEREALE”, Igor Grigoriev a mulțumit pentru eforturile depuse de către autorități, care au înțeles problema și gravitatea cauzată de această prevedere din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale care nu doar limita dreptul de a beneficia de restituirea TVA, dar cauza o pierdere financiară atât pentru exportatorii, cât și pentru întreaga țară.

 

”Mă bucur enorm că pe final de mandat în calitate de președinte al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere ”AGROCEREALE”, am mai obținut un rezultat bun împreună cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea și secretarul de stat, Vasile Șarban, prin care producătorii și exportatorii noștri vor putea să își desfășoare productiv activitatea. Și așa există destule dificultăți cauzate de războiul din Ucraina, și așa companiile exportatoare implicate în tranzacțiile de export, se confruntă cu unele bariere în lanțul logistic al exportului, iar acest punct din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale Nr.9 din 10 martie 2022, producea multe bătăi de cap pentru toți cei implicați în procesul de realizare a porumbului. Este lucru știut că producătorii noștri nu au obținut cantități mari în acest an, iar cele depozitate de anul trecut, au fost și sunt păstrate în depozitele cu o capacitate mare, unde este dificil de ținut evidență a cui concret este volumul vândut primul din elevator. Prin urmare am insistat să se facă dovada faptului că porumbul este autohton, dacă se știe concret numele agentului economic, minunat, însă dacă respectivul volum destinat pentru export aparține la mai mulți producători, rezultă că oricum are proveniență autohtonă. Este bine că autoritățile înțeleg că dacă agenții economici nu sunt susținuți și ajutați să își mențină și să își desfășoare activitățile, statul pierde per ansamblu. Imaginați-vă dacă aceste penalități financiare urmau să fie aplicate, intuiesc că mulți agenți economici erau să sufere, în special cei mai mici, poate chiar unii riscau să își sisteze activitatea. Sper că membrii Asociației ”AGROCEREALE” vor aprecia eforturile noastre și pe această cale, le dorim mult succes în activitatea lor de mai departe” a menționat optimist Igor Grigoriev.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!