Știri din Moldova

Cota 0% pentru fermieri din 2023!? Slusari: Inițiativă bună, dar trebuie dublat plafonul la 100 mil. de lei

fermeri cota impozit - AgroExpert.md

În politica bugetar-fiscală pentru anul 2023 fermierii ar putea fi scutiți de impozitul pe venit.

„Se propune revizuirea conceptului de impozitare a veniturilor persoanelor juridice aferente activității de întreprinzător și anume, neimpozitarea veniturilor nerepartizate sub formă de dividende. Este important de menționat că, noul concept presupune acordarea unei vacanțe fiscale, pe o perioadă de 3 ani, de la plata impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător pentru întreprinderile clasificate ca întreprinderi micro, mici sau mijlocii conform prevederilor Legii nr.179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, până în momentul repartizării veniturilor respective pentru plata dividendelor”, se arată în documentul Ministerului de Finanțe.

În acest sens, pentru întreprinderile respective, pe o perioadă de 3 ani, se stabilește impozitul pe venit în mărime de 0% din venitul impozabil nedistribuit sub formă de dividende. Astfel, agenții economici vor avea dreptul la aplicarea cotei 0% la impozit pe venit în cazul nedistribuirii dividendelor, iar la momentul repartizării dividendelor, aceștia vor fi supuși obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venit în mărime de 12% din venitul îndreptat pentru plata dividendelor și respectiv va asigura reținerea și achitarea unui impozit de 6% din cuantumul dividendelor repartizate.

Impactul bugetar al măsurii propuse va constitui 1,2 miliarde de lei.

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari susține că intenția este bună doare că trebuie modificată legea cu pricire la ÎMM-uri, în care este prevăzut un plafon de 50 mil. de lei. Plafonul trebuie majorat la 100 mil. de lei.

„Este o intenție bună, stabilă cu condiția să fie modificată legislația care prevede creșterea plafonului la 100 mil. de lei. plafonul de 50 mil. de lei este un plafon vechi din 2016 și dacă va fi dublat cred că prevederea va fi aplicată pentru majoritate întreprinderilor de la sate. Este un pas înainte, măcar ceva sprijin în condițiile secetei, în condițiile în care în anul curent nu am avut nicio o măsură de sprijin. Nu vreau să spun că e un mare suport, dar oricum e un suport din partea statului. Or, de rând cu restituirea TVA și câteva ajutoare din partea României cumva vom ieși din criza generată de embargou, secetă și prețurile derizorii la producția agricolă”, a explicat Slusari.

Potrivit președintelui Asociației Forța Fermierilor e de părere că propunerea va trece de Parlament, în condițiile în care  dublarea plafonului este menită să racordeze legislația locală cu directivele europene.

„Din păcate la ora actuală din toate solicitările fermierilor pentru depășirea crizei nicio măsură nu a fost dusă până la capăt”, a mai spus Slusari.

Referindu-se la fondul de subvenționare, Alexandr Slusari afirmă că: „trebuie să insistăm pentru majorarea sumei la 3 miliarde de lei, în condițiile în care Republica Moldova are deja statul de țară candidat. Or, statele din Balcani au făcut un salt în agricultură datorită majorării sumei alocate subvenționării urmare a valorificării fondurilor structurale din UE. Noi sperăm că de anul viitor vom începe să primim aceste fonduri. 3 miliarde ar fi suma minimă alocată pentru agricultură pentru a susține fermierii mici și mijlocii”.  

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

 

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!