Растениеводство

Soluția de drojdie pentru roșii: beneficii, preparare, aplicare

Автор: AgroExpert
Soluția de drojdie pentru roșii: beneficii, preparare, aplicare - agroexpert.md

Soluția de drojdie este cea mai populară rețetă pentru fertilizarea roșiilor și a altor legume de grădină. Metoda este testată cu mare succes în fiecare an de către toți cei care doresc să aibă tomate gustoase fără a apela la îngrășămintele chimice. Avantajele soluției cu drojdie în grădină sunt rețeta rapidă de preparare, ingredientele ușor de găsit și aplicarea directă a fertilizantului natural prin udare.

Ce conține drojdia pentru a ajuta plantele

Drojdia este un grup de ciuperci unicelulare. Există aproximativ 1.500 de specii. De regulă, celule de drojdie au diametrul de 3–7 microni. Drojdia este probabil unul dintre cele mai vechi „organisme domestice”. De mii de ani, oamenii o folosesc pentru fermentare și coacere. Drojdia secretă multe substanțe utile pentru plante: tiamina, vitaminele grupei B, auxine, citochinine. Plantele reacționează foarte bine la toate aceste substanțe.

Soluția de drojdie pentru roșii: beneficii

Soluția cu drojdie reprezintă un îngrășământ natural pentru cultura de tomate de grădină, acționând însă și asupra solului la care calitatea este îmbunătățită. Fertilizările cu drojdie sporesc activitatea microorganismelor din sol, activează prelucrarea substanțelor organice, eliminând fosfor și azot, și stimulează rădăcinile plantelor.

Efectele drojdiei asupra roșiilor este vizibilă la nivelul rădăcinilor și frunzelor – care se dezvoltă mai repede și mai bine. Chiar dacă nu protejează direct contra bolilor, plantele mai viguroase sunt mai rezistente.

Fertilizarea roșiilor cu drojdie ajută plantele să tolereze mai ușor căldură sau alte condiții meteo deosebite.

Cel mai mare beneficiu al drojdiei la roșii este la nivelul fructificării: se obțin tomate mai multe, mai mari și mai gustoase!

Ce folosim: drojdie proaspătă sau uscată?

Pentru fertilizarea legumelor, la rețetă se folosește cel mai des drojdia proaspătă, care se activează mai repede și soluția poate fi aplicată chiar imediat după preparare. Dacă folosiți drojdia uscată, atunci lăsați preparatul să dospească minim 3 zile. Indiferent de tipul de drojdie pe care îl folosiți, verificați ca aceasta să nu fie expirată.

Soluția de drojdie pentru roșii: preparare

Prepararea soluției cu drojdie pentru stropirea roșiilor poate fi făcută după mai multe rețete. Sunt grădinari care merg pe rețeta rapidă – se prepară soluția ”dintr-un foc” și se aplică direct, alții preferă varianta în care fertilizantul este lăsat la dospit.

Rețeta rapidă pentru fertilizarea cu drojdie

De cele mai multe ori nu avem poate timp să așteptăm ca drojdia să dospească, așa că putem apela la rețeta rapdiă pentru fertilizarea roșiilor cu drojdie. Aceasta presupune o creștere a cantității de drojdie folosită: la un litru de apă se pun 50 de grame de drojdie proaspătă. Soluția se amestecă bine, iar pentru udarea roșiilor se aplică în soluție diluată: la 5 litri de apă se pune un litru de preparat.

Rețeta clasică de soluție cu drojdie pentru roșii

Pentru a prepara rețeta clasică de soluție cu drojdie pentru legume aveți nevoie de minim două zile. Sunt și aici mai multe variante de concentrație, cea mai frecvent folosită cu rezultate excelente este următoare: se pun 100 de grame de drojdie proaspătă în 10 litri de apă caldă, adăugându-se și 10 linguri rase de zahăr. Preparatul se lasă trei zile la cald, în casă, apoi se poate folosi atât pentru stropirea frunzelor, aplicare foliară – diluție de 250 ml la 10 litri de apă, fie direct la rădăcină – diluție de 3 litri de soluție la 10 litri de apă.

Fertilizarea roșiilor cu soluție de drojdie uscată

O altă rețetă pentru soluția cu drojdie este cea în care la un litru de apă caldă se pun un gram de drojdie uscată și 1 linguriță de zahăr. Se amestecă și se lasă compoziția să stea timp de cel puțin 2 zile. preparatul obținut trebuie diluat cu apă înainte de utilizare în proporții de 1:5 (5l de apă și 1l de infuzie). Se folosește pentru udarea plantelor la rădăcină.

Cum se fertilizează roșiile cu drojdie

Fertilizarea roșiilor cu soluția din drojdie se face prin udare la nivelul frunzelor sau direct la rădăcină. Este necesar însă atunci când stropiti cu drojdie foliar să puneți apă de cenușă la rădăcina plantelor, deorece drojdiile distrug potasiul atât de necesar plantelor.

Dacă se folosește foliar, soluția de drojdie se aplică într-o cantitate mai diluată, deci se face economie, iar orin frunze, nutrienții ajung direct în plantă. Această aplicare a soluției este recomandată în faza de rasad, atunci când este necesară dezvoltarea frunzelor și a tulpinii.

Dacă se folosește la rădăcina plantelor, soluția cu drojdie acționează și asupra solului, îmbunătățind structura și compoziția pământului. De regulă, se utilizează 1 litru de soluție pentru fiecare cuib de roșii, dar, dacă plantele sunt mai mici, putem reducem puțin cantitatea.

Soluția cu drojdie pentru legumele din grădină

Soluția cu drojdie poate fi aplicată la roșii, dar și la alte legume, precum ardei, vinere sau castraveți. La aceste culturi se recomandă să fertilizați numai prin udare la rădăcină.

Avertizări privind fertilizarea cu drojdie a legumelor

Dacă optați pentru fertilizarea cu drojdie a legumelor, nu faceți exces de zel deoarece, în timpul activării și fermentării, se produce o cantitate de etanol care face ca plantele să rodească și fructele să se coacă mai repede, însă planta va îmbătrâni mai repede decât ar trebui.

Nu se face exces de zel cu soluția de drojdie, deoarece, în momentul în care ea activează, consumă mult potasiu, astfel sărăcind plantele de acest element.

Источник: Agrointel.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!