Партнерские материалы

Zinaida Plămădeală: “Fiind pe cont propriu e mult mai dificil să realizezi investiții în infrastructură, tehnologie și utilaj agricol”

Luni, 31 august, a avut loc seminarul cu genericul “Gruparea producătorilor de fructe moi. Metode, exemple și avantaje”. Seminarul a avut loc on-line pe pagina de Facebook “Pomușoarele Moldovei”, în colaborare cu APM/USAID.

Obiectivul instruirii a fost de a prezenta avantajele asocierii, în special în domeniul producerii pomușoarelor, având în vedere faptul că la noi în țară sunt mulți producători de talie mică. 

Conform Președintei Asociației Producătorilor de Pomușoare “Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco – “Beneficiile asocierii producătorilor sunt evidente: grupurile unite în cadrul unei cooperative au acces facilitat la finanțare, comparativ cu producătorii solitari. Implementarea tehnologiilor moderne, bazate pe utilaje performante și procedee tehnologice avansate devine un obiectiv mai ușor de realizat”.   

Considerând situația cauzată de pandemia noului corona virus, lipsa de experiență a producătorilor în gestionarea activității în asemenea condiții, impune cooperarea mai strânsă în vederea sporirea volumului de vânzări. Conform prognozelor specialiștilor în economie, perioada anilor 2021-2022 va fi afectată de factorii epidemiologici și meteorologici, ca urmare a situației create la ziua de azi.În acest context, ideea cooperării devine tot mai stringentă.

Conform Anetei Ganenco - “În cadrul Asociației „Pomușoarele Moldovei” mai mulți agenți economici, analizând beneficiile de pe urma cooperării, s-au unit în grupuri de producători. Rezultatele frumoase de pe urma acestui pas nu s-au lăsat mult așteptate”.

Un exemplu de succes este Asociația “Berries Group”, formată din 5 producători. Reprezentantul asociației, Zinaida Plămădeală, menționează că “Avantajul cooperării este capacitatea de a investi continuu în afacere. Fiind pe cont propriu e mult mai dificil să realizezi investiții în infrastructură, tehnologie și utilaj agricol. 

Am reușit să majorăm volumul producției, la fel și calitatea acesteia, ca rezultat al implementării tehnologiilor moderne. Am deschis noi orizonturi și am ridicat nivelul competitivității noastre pe piață”.

Zinaida Plămădeală recomandă ca în cadrul grupelor de producători, din start să fie de limitate responsabilități le fiecărui membru. Doar atunci activitatea va avea succes.

Pentru a înțelege și mai bine avantajele cooperării și care este istoria creării și funcționării grupurilor de producători peste hotarele țării, la seminar a participat producătorul din Bosnia și Herțegovina, Nedim Dzano, care a venit cu experiența proprie în acest sens. Competitivitatea a fost și este obiectivul și avantajul final de grupare a producătorilor din Bosnia și Herțegovina. De zi de rat comun și pentru țara noastră. 

Consumatorii din UE optează pentru o furnizare continuă a produselor de la un singur agent economic cu garanții sigure din punct de vedere a calității. Negocierea cu 10-20 producători mici prezintă o problemă în acest sens. 

Potrivit Mihaelei Grumeza, reprezentant al Asociației “Pomușoarele Moldovei” - „În regulamentul de subvenționare este stipulată condiționalitatea obținerii subvențiilor de apartenența la una din asociațiile de profil, indiferent dacă aceasta este o asociație specializată precum “Pomușoarele Moldovei” sau una regională ca “Federația Națională a Fermierilor din Moldova”.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!