В мире

Creșterea fazanilor în gospodării: cum să începi

Автор: AgroExpert
fazani creșetere înmulțire - AgroExpert.md

Creșterea fazanilor în gospodării este o activitate pe care o puteți începe mai ales dacă aveți deja experiență cu găinile. La fel de bine, acest hobby poate ajunge și o afacere, dacă aveți locul necesar pentru a înmulți fazanii și, firește, beneficiați o piață de desfacere bună în zona în care va aflați.

Carnea de fazan are un conținut scăzut de grăsimi și un procent înalt de proteine. În comparație cu alte păsări carnea de fazan are cel mai înalt conținut de proteine, circa 26%, și cel mai mic conținut de grăsimi, de doar 0,98%, notează cultivaprofitabil.ro.

Pe lângă folosirea în alimentație, fazanul este utilizat și datorită penelor sale deosebit de frumoase, din care se fabrică eventai precum și tablouri din pene.

Fazanul este o pasăre care se hrănește cu gândacul de Colorado. Astfel, întreținerea fazanilor, cu aripi tăiate, pe terenurile agricole cultivate cu cartof, va ajută la diminuarea acestui dăunător.

Volieră

Pentru creșterea fazanilor veți avea nevoie să construiți o volieră, formată dintr-o carcasa din lemn, pe care se va întinde o plasa din împletitură de sârmă, cu dimensiunea ochiului de 1,5×1,5 cm. Într-un capăt al volierei se va amplasa un spațiu de întreținere a păsărilor, construit din lemn, care în perioada rece a anului va asigura adăpost cald păsărilor. Se recomandă iluminare artificială pe timpul nopții și căldură pentru păsările tinere.

Amplasarea volierei se va face pe un teren uscat, preponderent nisipos, cu ape freatice la mari adâncimi și cu ocolul îndreptat spre sud sau est. Interiorul de întreținere se va vopsi cu var, iar exteriorul cu vopsea pe baza de ulei.

Necesitatea construirii jgheaburilor pentru fazani

Pentru a avea pierderi cât mai mici la furaje, vom construi jgheaburi speciale pentru fazani. Aceste jgheaburi pot fi făcute din scânduri uscate, fără noduri, cu o grosime de 0,5 – 1 cm. Jgheabul va avea lungimea necesară încât să asigure un front de 20 cm pentru hrănirea unei păsări. Jgheaurile se vor instala la distanță de 1-2 m unul de altul.

Procurarea păsărilor și modul de creștere

Două dintre rasele de fazani utilizate în creștere, atât în sistem gospodăresc, dar mai ales în cadrul unei micro-ferme sunt fazanul Auriu și cel Vânătoresc.

Fazanul din rasă Auriu are următoarea lungime: masculul 100 cm, femela 65 cm. Lungimea cozii 78 cm la mascul și 36 cm la femela.

În cazul în care doriți să începeți o afacere cu fazani atunci veți avea nevoie să procurați circa 28 de fazani (20 femele, 8 masculi) aflați în vârstă primei maturități sexuale. Achiziția este bine să se facă în perioada de toamna. Astfel, iarnă păsările se vor obișnui cu noul mediu de creștere.

Pentru combaterea agresivității fazanilor se va practică instalarea pe partea superioară a ciocului a așa-numiților ochelari, care va limita pasărea la consumul de furaje și plimbare.

În spațiul de întreținere din lemn se vor face stinghii, pe care vor dormi păsările.

Hrănirea fazanilor

Creșterea fazanilor în gospodării ar fi bine să se realizeze după o perioada carantină – circa o luna – pentru păsări. În prima săptămâna a carantinări se va supraveghea alimentația păsărilor, care va fi formată din cereale – boabe întregi și crupe. Dacă apar anumite probleme se va discuta cu medicul veterinar.

Ulterior, nutriția fazanilor va fi destul de variată. Furajele ar trebui să conțină minim 20% proteine, 1,7% calciu și 0,9% fosfor. Se vor folosi furaje cerealiere, suculente, animaliere, șroturi și premixuri. Trecerea de la un tip de furaj la altul se va face treptat.

Crescătorii spun că este important să le dăm fazanilor, după primele 2 săptămâni de viață, furaje verzi precum salată, sfeclă furajeră, cât și diverse insecte, larve, furnici. Apoi, se poate alterna și cu cerealele.

În perioada de toamna-iarnă păsările consumă mai puține furaje decât în perioada de primăvară-vara. Astfel, în perioada primăvară-vara un faza matur consumă în medie 80 grame de furaje, iar în perioada de toamna iarnă 75 grame.

Fazanii trebuie hrăniți de 2 ori pe zi: dimineață cu furaje moi, iar în a două jumătate a zilei cu amestecuri de cereale. Dacă se poate, se vor da suplimentar și câteva fructe de zmeură, agriș, merișor, afine, cătină.

Fazanii masculi ajung la o greutate de 1 – 1,8 kilograme, iar femelele în jur de 0,8 kg.

Dacă sunteți interesați să aveți o crescătorie de fazani atunci, inevitabil, trebuie să aveți câteva detalii și dspre reproducerea acestor păsări. În primul rând, o să fie nevoie să va cumpărați un incubator pentru ouă.

La împerechere se vor folosi femele cu vârstă de 8-18 luni și masculi cu vârstă de 1-2,5 ani. Termenul de exploatare a fazanilor pentru reproducere va fi de 2-3 ani.

Primăvară, după 14-20 zile de la împerechere (în aprilie) începe ouatul (de obicei 13-16 ouă) și depunerea lor în cuib. Cuibul va avea adâncimea de 5-7 cm și un diametru de 20-23 cm. Până în luna iunie-iulie o femela va produce circa 30 de ouă.

Perioada de incubație a ouălor de fazan este de 21-25 zile. În afară de femelele de fazani, la clocirea ouălor se pot folosi și instalării de incubat, găinile, precum și curcile.

În primele 3 luni tineretul va fi adăpat cu ceai de mușețel. Puii de fazan se vor hrăni cu ouă fierte de găină în amestec cu verdeață tăiată mărunt. Peste 5 zile vor primi în hrană casă de grâu fiartă pe lapte. Peste 8 zile în hrană se poate adaugă tărâță (0,3 grame). Peste 12 zile se include și meiul.

După o luna de creștere tineretul primește în hrană crupe mărunte de grâu și ovăz, iar apoi cu luna a două se pot da și boabe de cereale întregi. Păsările în permanentă vor primi multă verdeață, de calitate căreia depinde, în mare măsură, calitatea cărnii de fazan și gustul acesteia.

La creșterea fazanilor, în special pentru carne, este bine să se asigure în spațiile de întreținere o temperatura de peste 18 grade Celsius.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!