В Молдове

Împotriva pestei porcine: ANSA oferă 50 de euro pentru un cadavru de mistreț notificat

Автор: Lidia Danila
ANSA oferă 50 de euro pentru un cadavru de mistreț notificat - agroexpert.md

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) acordă persoanelor, care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat. În ultimii cinci ani, au fost acordate două recompense în raionul Briceni, în cursul anului 2022. Despre aceasta au precizat reprezentanții instituției într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT.

Conform regulamentului sanitar-veterinar în vigoare, persoanelor care raportează Agenției despre descoperirea cadavrelor de mistreți li se acordă o recompensă de 50 de euro pentru fiecare cadavru notificat.

„În conformitate cu Norma sanitar-veterinară privind stabilirea măsurilor de control al pestei porcine clasice, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1368 din 19 decembrie 2016, „Persoanelor care au notificat Agenției depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora li se acordă o recompensă în mărime ce nu va depăși echivalentul în lei al sumei de 50 de euro conform ratei de schimb a Băncii Naționale a Moldovei la data plății pentru fiecare cadavru notificat”, se arată în răspunsul oferit de ANSA.

Recompensele sunt acordate pe baza unui dosar detaliat, examinat de o comisie specială din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

„Recompensele sunt acordate în termen proxim, după examinarea dosarului de către o comisie specială. Banii sunt acordați pentru fiecare cadavru de mistreț notificat”, susțin funcționarii instituției.

Finanțarea este efectuată din contul bugetar al ANSA, cu rambursarea ulterioară din Programul cofinanțat de Uniunea Europeană.

Precizăm că, prin această inițiativă se încurajează raportarea promptă a cadavrelor de mistreți și se contribuie activ la stoparea răspândirii pestei porcine.

Ultima dată, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate cazuri de Pestă porcină africană pe 14 iunie și 16 iunie. Este vorba despre porcii domestici din două ferme comerciale de capacitate mica din satul Gîrbova, raionul Ocnița și satul Vărăncău, raionul Soroca. 

Află și: Revin cazurile de pestă porcină? S-au depistat două în Nordul țării

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!