Știri din Moldova

Lăzile reutilizabile IFCO vor fi disponibile pentru închiriere

Author: AgroExpert
Lăzile reutilizabile din plastic IFCO - agroexpert.md

Lăzile reutilizabile din plastic IFCO vor fi disponibile pentru închiriere în Republica Moldova în acest sezon. Astfel, producătorii și exportatorii de fructe vor avea o soluție eficientă și sustenabilă pentru ambalarea și transportul produselor.

Recent, reprezentanții IFCO România au fost, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) într-o vizită la exportatorii de fructe din Moldova pentru a stabili potențialul de utilizare a lăzilor returnabile și a discuta detalii importante despre procesul de închiriere, utilizare și returnare a acestora.

Accesul la lăzile returnabile susține obiectivul mondial de sustenabilitate și deschide noi oportunități pentru exportatorii de fructe din Moldova și ar putea, pe parcurs, reduce lanțul de intermediere și asigura accesul fructelor moldovenești pe rafturile supermarketelor din Uniunea Europeană.

Deși din Moldova se exportă anual cantități tot mai mari de fructe, la moment, un număr redus de exportatori de fructe comercializează fructe direct către rețelele de supermarket. Pe lângă cerințele legate de certificări, unul dintre impedimente ține de cerința rețelelor de a primi fructele sortate și de calitate înaltă în lăzi returnabile.

„Contractele directe stabilite cu rețelele de supermarketuri reprezintă canale de vânzare foarte atractive din punct de vedere al prețului și al consolidării sectorului. Pentru a lista produsele în anumite supermarketuri din Uniunea Europeană, este esențial să avem nu numai certificările GlobalG.A.P./GRASP, dar și IFS, precum și să folosim lazile returnabile cum ar fi IFCO. Până de curând, nu aveam acces direct la aceste sisteme de ambalare, iar proiectul RCRA a facilitat și a acordat suport partenerilor de la IFCO pentru a asigura acces pentru producatorii din Moldova. Este important de subliniat că, pentru a valorifica pe deplin aceste oportunități, exportatorii trebuie să planifice din timp și cu atenție vânzările, achizițiile și lucrul cu furnizorii de ambalaj, dar și să construiască relații de calitate pe termen lung cu cumpărătorii”, menționează Tatiana Burcă, director marketing și export în cadrul PCRR.

Lăzile IFCO vor putea fi închiriate de către producătorii din Moldova pe un termen de până la 30 de zile. Pentru a face comanda de lăzi este necesară înregistrarea pe platforma My IFCO.

„Compania IFCO va livra lăzile către depozitul companiei Logico din Chișinău, iar producătorii își vor ridica comenzile de la acest depozit. Ulterior, lăzile pleacă cu produse către partenerii de export. Partenerii vor confirma, la rândul lor, recepția lăzilor în platforma MyIFCO după fiecare livrare. Din acel moment, partenerul importator sau rețeaua de supermarket preia responsabilitatea asupra lăzilor”, explică reprezentantul IFCO România, Sorin Crisan.

Utilizarea lăzilor returnabile, oferă, pe termen lung, producătorilor de fructe durabilitate și protecție superioară, reducând pierderile și asigurând condiții optime de transport. În plus, aceste sisteme sunt sustenabile și eficiente logistic, maximizând utilizarea spațiului și facilitând trasabilitatea produselor, contribuind astfel la o gestionare mai bună a lanțului de aprovizionare.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!