Știri din Moldova

Vinul potrivit pentru vremea nepotrivită: Sfaturi de la vinificatorii moldoveni

Author: Fiodorov Ilinca
Vinul potrivit pentru vremea nepotrivită: Sfaturi de la vinificatorii moldoveni - agroexpert.md

Deși prognoza meteo anunță cer noros și temperaturi scăzute, asta nu ar trebui să ne oprească să ne bucurăm de vinurile noastre preferate. Pentru a afla ce tip de vin se potrivește cel mai bine cu vremea răcoroasă, am stat de vorbă cu cinci vinificatori, prezenți la Ziua Națională a vinului, care ne-au oferit recomandări pentru a savura un pahar de vin indiferent de condițiile meteo.

„Indiferent de timpul de afară recomandăm vinul moldovenesc. Este greu să spunem ce vin recomandăm, este la fel precum ai întreba un părinte pe care copil îl iubește mai mult. Totuși, vinificatorii au o zicală: dacă în denumirea lunii este litera „R”, atunci se bea roșu, dacă nu este - atunci se consumă alb. Respectiv, în octombrie savurăm vinul roșu”, ne spus Prisăcaru Dan, proprietarul și vinificatorul de la crama Minis Terrios.

„Oricare vin reușește să te relaxeze și să-ți scoată parte de nouri care este în jurul tău și pe vreme de ploaie. Când suntem într-o zi neobișnuită, când avem și soare și ploaie. Când apare soarele recomand dă trecem pe vinurile albe, propunem un Chenin Blanc pe care nu-l găsiți în altă parte sau un Pinot Grigio, dacă vreți efervescență în arome și explozie în gust. Imediat cum soarele e acoperit de nouri puteți să treceți la ceva roșu, la Ziua Națională a Vinului am dat într-un regim de test, o ediție absolut limitată, un blent Feteasca Neagră & Cabernet Sauvignon & Merlot, anul 2021. Avem un soi de tradiție locală amestecată cu feblețea vinului franțuzesc”, ne-a reltat Natalia Efros, fondatoarea AlterEgo.

„Încă nu este chiar atât de frig ca să începem a bea vinul roșu de dimineață. Cu siguranță trebuie de început de la vinurile albe seci, apoi te trecut treptat la cele demiseci și dulcișoare, iar roșu abia seara să-l savurăm”, ne-a spus Geo Lupașcu de la Pomușoară Dulcișoară.

„Consumăm vinul care-l asociem cu bucatele pe care le avem. Vinul alb și rose se consumă la temperaturi mai înalte, când afară este mai cald, iar roșu este mai iubit și întrebuințat atunci când este mai frig afară”, ne-a împărtășit Nicolae Olăraș de la Crama Mingir.

„Într-o zi mai posomorâtă, aș recomanda un vin roșu corpolent, cum ar fi Feteasca Neagră. Este un vin cald, cu arome, perfect pentru a te încălzi”, a punctat Iacob Pripa de la Domeniile Pripa.

 

„Totul depinde de fiecare ce preferă, în dependență de gusturile fiecăruia. Dacă consumatorul dorește ceva dulce avem spumanții. Dacă ceva mai acrișor avem vinuri seci albe, rose. Avem opțiunea și pentru a le face pe plac la toți, un rose demisec. Doamnele în preferă pentru orice timp de afară”, a declarat Ludmila Tanase de la Mileștii Mici.

Acestea sunt doar câteva dintre sugestiile vinificatorilor care ne încurajează să ne bucurăm de Ziua Vinului, indiferent de vreme. Alege vinul care te inspiră și sărbătorește în stil propriu! 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!