Агроменеджмент

Accesul la noi soiuri și tehnologii de producere a cireșelor va spori competitivitatea în R. Moldova

Автор: AgroExpert
soiuri tehnologii cireșe - agroexpert.md

Horti Management este o companie specializată în proiectarea livezilor moderne și consultanță în producerea fructelor, care în nouă ani de când activează a proiectat anual 450-700 de hectare de livezi. De asemenea, de-a lungul timpului asistă producătorii de fructe să își ajusteze tehnologiile la noile tendințe de producere a fructelor prin identificarea soiurilor noi solicitate pe piață, promovează inovațiile în înființarea și protejarea plantațiilor multianuale cu scopul de a obține recolte competitive pentru piețele de export.

Prin intermediul programului Bridge, lansat de Agenția de Investiții și implementat pe partea de horticultură și apicultură de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Horti Management a participat la „Meda Cherry Field Day” – Ziua cireșelor, care a avut loc în luna iunie, în Țările de Jos.

La eveniment au fost prezentate 12 soiuri noi de cireș (seria IVU), cultivate în Chile, care sunt încă la etapa de testare pe parcursul mai multor ani, în țări precum: Italia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria etc. În cadrul Stațiunii de cercetare Fruit Masters/Fruit Tech Campus din Țările de Jos, aceste soiuri sunt supuse unor teste riguroase pentru a evalua adaptabilitatea acestora, cantitatea recoltei și calitatea fructelor obținute.

În cadrul misiunii de documentare, reprezentanții Horti Management au vizitat câteva livezi moderne de cireș, unde s-au familiarizat cu soiuri noi precum: Areko, Prim 3.1, Kasandra etc., cultivate în Țările de Jos, cu aplicarea unei noi metode de formare a coroanei, ce permite intrarea mai rapidă pe rod a pomilor de cireș, precum și cu sisteme de protecție anti-ploaie combinate cu plase anti-insecte contra dăunătorului Drosophila suzukii.

Potrivit lui Eugeniu Gudumac, fondatorul Horti Management, participarea la eveniment le-a permis  să stabilească un șir de contacte importante pentru potențiale colaborări.

Printre acestea se numără: Pepiniera pomicolă Fleuren din Țările de Jos – un furnizor de material săditor de cireș, Pepiniera pomicolă Hillebrand din Țările de Jos – un furnizor de material săditor de măr și portaltoi GENEVA, compania LODDER din Germania, specializată în producerea portaltoaielor GISELA, precum și Pepiniera pomicolă LEHNER din Elveția, specializată în producția pomilor și fructelor de calitate.

„Această plecare a fost extrem de utilă pentru noi din mai multe puncte de vedere. Drept continuitate, în perioada ce urmează, voi întreprinde mai multe acțiuni. Îmi doresc să aduc câteva soiuri noi de cireșe (inclusiv, din cele testate) în Moldova și să împărtășesc experiența preluată cu fermierii noștri. Mi-am propus să aduc în Moldova soiuri de cireșe de calibru mare, cu fermitate înaltă și rezistente la transportare la distanțe mari. Când spun asta, mă refer la o perioadă de tranzit de aproximativ 4 săptămâni, fructele păstrându-și un aspect comercial ideal”, spune Eugeniu Gudumac.

De la lansarea programului Bridge, destinat sectorului horticol și apicol, 40 de aplicații au fost deja depuse. Programul ajută companiile să participe la conferințe, vizite de studiu, expoziții, ateliere de lucru etc. Pentru a beneficia de program, puteți să aplicați aici. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!