Агроменеджмент

Afacere dulce bazată pe principii ecologice. Povestea apicultorului Ivan Chiriac

Автор: Fiodorov Ilinca
miere afacere apicultor - agroexpert.md

A transformat apicultura din simpla pasiune și preocupare pentru mediul înconjurător într-o afacere de succes bazată pe principii ecologice. Este povestea lui Ivan Chiriac, cu o afacere situată la poalele Codrilor verzi, între satele Donici și Codreanca, departe de localități și orașe. După ce a studiat procedeele din natură, a conștientizat că pentru un ecosistem sustenabil sunt de nelipsit și albinele.

Chiriac a devenit interesat de natură și agricultura ecologică încă din timpul școlii.

„Fiind de la oraș și copilărind la țară la bunei am înțeles că mă atrage un alt mod de viață. Aveam o altă modalitate de a privi lumea și de a lua tot ce e mai bun din natură, fără a dăuna. Îmi place aerul curat și liniștea. Astfel, mi-am ales să-mi fac un proiect ecologic, o îndeletnicire care poate fi practicată în condiții de țară, ca să duc un mod de viață mai aproape de natură, sănătos și ecologic”, mărturisește apicultorul.

A cumpărat prima sa familie de albine acum 13 ani, cu scopul de a diversifica ecosistemul și de a asigura polenizarea plantelor. El crede că un ecosistem natural complet și mai puțin atins de oameni este mai interesant și mai frumos.

„Natura întâi a creat întâi floarea și după aceea a creat albina ca să o ajute să se polenizeze, de aceea i se mai spune și partea zburătoare a florii. Legenda e frumoasă, dar prezența albinelor este foarte importantă, plus că asigură o roadă mai bogată”, explică bărbatul.

În prezent, Ivan Chiriac are în jur de 50 de familii de albine și participă la târguri și expoziții, unde își prezintă mierea și produsele apicole. El consideră că apicultura este un mod de viață și că munca sa îi aduce satisfacție și împlinire.

„Pentru mine, apicultura este o parte a vieții mele, este inclusă în modul meu de viață", a spus Chiriac. „Îmi place să observ viața albinelor, să fac concluzii și să împărtășesc cunoștințele mele cu alți apicultori și cu cei interesați de produsele noastre apicole”, mai menționează el.

Cu toate acestea, apicultorul recunoaște că drumul către succesul în apicultură nu a fost ușor. După ce a investit o mie de euro și a cumpărat 20 de familii, în primii ani, majoritatea albinelor sale au murit. A fost dezamăgit, dar a înțeles că îi lipseau cunoștințele și a căutat ajutor. A găsit un mentor cu o prisacă mai mare și a petrecut doi ani învățând de la el și studiind.

În 2017 a început să se ocupe serios de apicultură și a înregistrat prisaca drept persoană fizică. Iar cu vreo doi ani în urmă deja ca gospodărie țărănească.

„La moment planific să cresc producerea de miere și produselor derivate nu atât în cantitate, cât în calitatea și diversitatea produselor mele. Am înțeles că de la o familie de albine pot fi luate în jur de 50 de produse apicole și derivate, pe când eu știu la moment doar 20. Avem unde să creștem”, mărturisește apicultorul.

Ivan Chiriac demonstrează că apicultura poate fi o afacere profitabilă și durabilă, dar și o modalitate de a trăi în armonie cu natura. Apicultorul încurajează oamenii din să încerce această îndeletnicire la nivel de amator.

„Dacă o parte mai mare din populația țării noastre s-ar interesa de apicultură și ar încerca să observe viața unei familii de albine, poate că și situația ecologică și atârnarea față de mediul înconjurător s-ar schimba. Pentru că un apicultor începe să observe ce înflorește în jurul său și încearcă mereu să se gândească cum să contribuie”, a conchis Ivan Chiriac.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!