Агроменеджмент

Agricultura profitabilă: Ce culturi se dezvoltă cel mai bine în sere

Автор: AgroExpert
culturi potrivite sere - agroexpert.md

Cultivarea plantelor în sere poate aduce, pe lângă alimente proaspete și sănătoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, însă, trebuie să te asiguri că alegi să cultivi plantele potrivite pentru sere.

Roșii

Condițiile optime de creștere pentru roșii în seră implică o temperatură între 18 și 29 de grade Celsius, cu o umiditate relativă între 55% și 70% și cel puțin 6 ore de lumină directă pe zi. Este recomandată fertilizarea solului înaintea plantării tomatelor.

Ține cont și de faptul că lângă roșii poți planta fasole, deoarece aceasta fixează azotul atmosferic, dar și salate sau pătrunjel. Evită conopida, broccoli, cartoful și mărarul, scrie gazetadeagricultura.

Castraveți

Condițiile optime de creștere pentru castraveți într-o seră de grădină includ un sol bogat în nutrienți și o udare regulată, pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a plantei. Temperaturile ar trebui să fie între 18-24 de grade Celsius, pentru a asigura o creștere optimă.

Alege soiuri de castraveți rezistenți la făinare, întrucât această boală este frecvent întâlnită în spațiile protejate precum serele sau solariile.

Vinetele

Vinetele sunt o plantă populară în grădinile de legume și în serele de grădinărit. Aceste plante cu frunze verzi și fructe purpurii sunt bogate în nutrienți și sunt o sursă bună de fibre, vitamine și minerale.

Vinetele cresc cel mai bine într-un mediu cald și umed, așa că trebuie udate regulat, dar nu prea mult. Excesul de umiditate poate duce la apariția bolilor fungice și la putrezirea rădăcinilor.

Ardei

Poți cultiva o varietate largă de ardei în seră, inclusiv ardeiul gras, ardeiul iute, ardeiul capia și multe altele. Temperatura ideală este între 21 și 27 de grade Celsius, dar nu trebuie să scadă sub 16 grade Celsius noaptea.

Sensibil la atacurile coropișnițelor, ardeiul trebuie protejat încă dinaintea plantării prin aplicarea unui insecticid.

Gulii

Guliile se dezvoltă bine în sere de grădină, însă au nevoie de anumite condiții pentru a crește sănătos și a produce roade bogate. Ele preferă o lumină solară și o umiditate moderată, iar temperatura trebuie să fie constantă, de aproximativ 15-20 de grade Celsius.

Pătrunjel

În ceea ce privește cultivarea în seră, pătrunjelul se dezvoltă bine într-un mediu cald și umed. Este important să alegi un sol bogat în nutrienți și să menții nivelul de umiditate adecvat. Nu are nevoie de lumină suplimentară, precum alte plante aromatice.

Lăptuci

Pentru a cultiva lăptuci într-o seră, este important să le oferi suficientă apă și lumină. Ele au nevoie de aproximativ 6 ore de lumină naturală zilnică pentru a crește sănătoase și puternice.

De asemenea, trebuie să le uzi regulat și să le fertilizezi pentru a le ajuta să crească mai repede și mai viguros.

Spanac

Spanacul este o plantă de sezon rece, care se dezvoltă bine în serele de gradină. Temperatura optimă este 15-17 C, însă spanacul tolerează bine și temperaturile foarte scăzute.

Kale

Kale este o plantă destul de ușor de crescut într-o seră de grădină și poate fi plantată în orice anotimp, însă cel mai bine se dezvoltă în perioadele mai reci ale anului. Are nevoie de un sol bogat în nutrienți și de o umiditate adecvată.

Căpșuni

Sera este un mediu care se potrivește perfect nevoilor căpșunilor. Aici beneficiază de suficientă lumină solară, fiind feriți de condiții meteo extreme. Necesită o udare frecventă, mai ales în lunile calde. Au nevoie și de îngrășământ, de doua ori pe lună, după ce începe înflorirea, pentru a ajuta la formarea fructelor.

Feriga

Plante supraviețuitoare din vremea dinozaurilor, ferigile sunt foarte rezistente la atacurile dăunătorilor. Ele preferă o atmosferă cu umiditate mare și au nevoie de lumină indirectă.

Pe lângă aspectul ușor sălbatic, ferigile îmbunătățesc calitatea aerului și adaugă o sursă naturală de umiditate în seră. 

Orhideea

Orhideele, pe de altă parte, sunt mai dificil de crescut în aer liber, iar mediul controlat al serelor încurajează o dezvoltare sănătoasă. Asigură-le lumina indirectă până la 10 ore pe zi și alege un substrat potrivit, care să permită drenajul apei și să ofere acesteia nutrienții necesari.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!