Агроменеджмент

Analiza intensificării procesului de producție în cadrul entităților agricole

Автор: AgroExpert
proces de producție în cadrul entităților agricole - agroexpert.md

Esența intensificării producției poate fi tratată și ca economie de resurse și mijloace. Modificări ale productivității muncii, intensității materialelor, productivității capitalului, intensității capitalului și alți indicatori determină modificarea nivelului de intensificare a producției, iar fiecare dintre acești indicatori caracterizează, într-o anumită măsură, nivelul de utilizare intensivă a diferitelor elemente de producție.

Intensivitatea producerii produselor agricole este ca un indicator de apreciere a intensificării producerii produselor agricole, care evidenţiază nivelul alocărilor de mijloace la unitatea de suprafaţă şi se determină ca raportul între eforturile de investiţii şi de mijloace de producţie şi rezultatele economice ale utilizării acestora.

Intensificarea producției se bazează pe utilizarea eficientă a mijloacelor și obiectelor muncii, a formelor și metodelor avansate de organizare a muncii, a managementului calității totale, a creșterii gradului de conștientizare a celor mai recente realizări în progresul științific și tehnologic etc. Principalii factori ai intensificării sunt:

  • Sporirea productivității muncii
  • Reducerea costului unitar al producției
  • Economisirea timpului
  • Folosirea rațională a principalelor resurse naturale
  • Implementarea tehnologiilor inovative

Generalizând, putem menționa că principalii factori ai intensificării sunt: progresul tehnologic,  nivelul de instruire și pregătire profesională a personalului, economiile de scară; îmbunătățirea alocării resurselor; factori legislativi, instituționali și alți factori.

Factorul decisiv în intensificarea producției și creșterii economice este progresul tehnico - științific, care implică dezvoltarea cercetărilor fundamentale, cercetărilor aplicative și dezvoltarea și implementarea noilor tehnologii, crearea de mașini și echipamente fundamentale noi.Acest proces în ansamblu este inovator. Indicatorii procesului de inovare sunt ponderea produselor din ramurile intensive în volumul total de producție, coeficientul scoaterii din funcțiune a echipamentelor, rata de introducere a noilor tehnologii etc. Acești indicatori sunt principalii indicatori ai intensificării producției.

Experienţa ţării noastre şi practica mondială au demonstrat că sporirea producţiei agricole se poate realiza pe două căi: prin sporirea randamentului la o unitate de suprafaţă, sau pe animal; prin extinderea suprafeţelor cultivate şi sporirea efectivelor de animale. Dezvoltarea intensivă a agriculturii condiționează creșterea continuă a randamentului culturilor şi a productivității animalelor şi permite utilizarea mai eficientă a resurselor disponibile.

Calea intensivă diferă semnificativ de dezvoltarea extensivă a producției, bazată pe creșterea cantitativă a mijloacelor de producție și este de natură costisitoare, intensificarea producției, în schimb, are o orientare contra cost, deoarece este însoțită de o scădere a costul vieții și forța de muncă materializată pe unitatea de producție. Tabelul de comparație a căilor intensive și extensive de dezvoltarea a agriculturii este dat în continuare:

Tabelul 1. Agricultura intensivă versus agricultura extensivă

Baza de comparație

Agricultura intensivă

Agricultura extensivă

Semnificație

Agricultura intensivă se referă la un sistem agricol în care există un nivel sporit de utilizare a forței de muncă și a capitalului, în comparație cu suprafața de teren.

Agricultura extensivă este o tehnică prin care indicatorii cantitativi ai producției agricole se majorează pe seama sporirii suprafețelor de teren, atragerii suplimentare a factorilor de producție muncă și capital

Populația

Se practică în regiunile dens populate

Se practică în regiunile moderat populate

Terenurile agricole

Reduse ca suprafață și scumpe

Suprafețe mari și ieftine

Amplasarea terenului agricol

În apropiere de piață

Amplasat la distanță

Productivitate

Sporită

Redusă

La studierea procesului de intensificare a agriculturii este necesar de deosebit două laturi ale acestei probleme:

  1. De determinat eficiența economică a intensificării producţiei agricole;
  2. De determinat nivelul de intensivitate a agriculturii.

În acest context, în continuare se va efectua analiza nivelului de intensivitate și se va determina eficiența economică a intensificării în entitățile agricole din Republica Moldova în perioada anilor 2019-2021. Nivelul de intensivitate poate fi evaluat cu ajutorul unui nomenclator diversificat de indicatori divizaţi în următoarele grupe: naturali şi valorici, particulari şi generali. În prezent nu există un sistem de indicatori unanim acceptat care să caracterizeze procesul intensificării. În vederea evaluării nivelului intensivității se vor analiza indicatorii naturali specifici sectorului agrar (tabelul 2).

Tabelul 2. Analiza nivelului de intensivitate în entitățile agricole din Republica Moldova în perioada 2018-2022

Indicatorul

Anii

Abateri ± anul 2022 față de anii:

2018

2019

2020

2021

2022

2018

2019

2020

2021

Revine la 1 ha teren agricol:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- investiții în active imobilizate, lei

1340,59

1271,44

1105,99

1544,13

2059,04

+718,45

+787,6

+953,05

+514,91

-valoarea îngrăşămintelor chimice şi naturale, lei

227,2

230,5

325,0

490,6

552,5

+325,3

+322,0

+227,5

+61,9

- costuri de producție, lei

8411,67

8986,31

11651,40

11504,39

12361,58

+3949,91

+3375,27

+710,18

+857,19

Ponderea terenului arabil și a plantațiilor perene în suprafața totală a terenului agricol, %

79,51

77,44

75,85

75,68

72,84

-6,67

-4,60

-3,01

-2,84

Sursa: elaborată în baza datelor Biroului Național de Statistică, Cadastrului Funciar de Stat  și a Raportului FAO

Calculele efectuate în tabelul 2 ne permit să concluzionăm că majoritatea indicatorilor sunt în creștere în anul 2022 față de anii precedenți. Astfel, vedem că valoarea investițiilor în active imobilizate calculată la un hectar de teren agricol se majorează cu 718,45 lei sau cu 53 % în anul 2022 față de anul de bază 2018, iar față de anul precedent 2021 cu 514,91 lei în mărime absolută sau cu 33% în mărime relativă. De asemenea, costurile de producție la un hectar teren agricol marchează o sporire în anul 2022 comparativ cu anul 2019 şi anume cu 3949,91 lei pe baza costurilor directe de materiale cât şi a costurilor privind retribuirea muncii lucrătorilor.

Negativ se apreciază reducerea ponderii terenurilor prelucrate (terenul arabil + plantații perene) în suprafața terenului agricol. Astfel sporirea indicatorilor factoriali ne demonstrează că au fost utilizate resurse suplimentare, adică pe parcursul perioadei investigate a avut loc procesul de intensificare a producţiei agricole.

Eficienţa economică a intensificării se află într-o legătură strânsă şi este în mare măsură dependentă de nivelul de intensivitate, ceea ce reflectă gradul de concentrare a mijloacelor de producţie la unitatea de suprafaţă sau pe cap de animal. În continuare în tabelul 3 se determină eficienţa economică a intensificării producţiei agricole în entitățile din Republica Moldova în perioada 2018 -2022.

Tabelul 3. Eficiența economică a intensificării în entitățile agricole din Republica Moldova în perioada 2018-2022

Indicatorul

Anii

Abateri ± anul 2022 față de anii:

2018

2019

2020

2021

2022

2018

2019

2020

2021

Productivitatea principalelor produse agricole (q/ha):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-  grîu

31

32,6

18,9

42,5

25,7

-5,3

-6,9

+6,8

-16,8

-  porumb

42

43,3

18,7

54,7

16,8

-25,2

-26,5

-1,9

-37,9

-  floarea soarelui

22

22,7

13,2

24,6

14,4

-7,6

-8,3

+1,2

-10,2

-  sfecla pentru zahăr

373

400,3

325,8

478,4

404,5

+31,5

+4,2

+78,7

-73,9

Revine producție globală agricolă:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-   la 1 leu mijloace fixe de producție

11,92

13,13

12,99

14,73

13,73

+1,81

+0,6

+0,74

-1,0

- la 1 leu costuri de producție

3,88

3,85

2,58

4,21

3,92

+0,04

+0,07

+1,34

-0,29

-        - la 1 lucrător mediu anual

168060

189263

170896

267293

226533

+209727

+37270

+55637

-40760

-        Revine la 1 ha teren agricol:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-        - producție globală agricolă, lei

16806

16690

14370

22744

17966

+1160

+1276

+3596

-4778

-  profit, lei

593,88

616,88

-129,97

2437,22

1606,15

+1012,27

+989,27

+1626,09

-831,07

Sursa: elaborat în baza datelor Biroului Național de Statistică

Datele reflectate în tabelul 3 ne demonstrează un nivel instabil al productivității principalelor culturi agricole în perioada anilor 2018-2022, justificat în cea mai mare parte de condițiile pedo-climaterice. Cea mai redusă productivitate s-a înregistrat în anul 2020, dat fiind faptul că s-a manifestat o secetă severă pe întreg teritoriul țării. În anul 2021, grație condițiilor climaterice prielnice și grație eforturilor producătorilor agricole, s-au obținut producții mai mari la un hectar.

Producția globală în calcul la 1 ha de terenuri agricole se majorează în anul 2022 faţă de anul de bază 2018 cu 1.160 de lei sau cu aproximativ 7%, iar în comparație cu anul precedent 2021 s-a redus cu 4.778 de lei sau 31 %.  Profitul ce revine la 1 ha teren agricol a sporit de 2,7 ori  sau cu 1.012,27 lei în anul 2022 faţă de anul 2018, iar în comparație cu anul precedent 2021, s-a redus cu 831,07 lei.

Rezultatele calculelor efectuate în tabelul 3 ne atestă un nivel mai înalt al eficienței economice a intensificării producției în entitățile agricole din Republica Moldova în anii 2018, 2019 și 2021, iar în anii secetoși 2020 și 2022, nivelul acesteia s-a redus. 

Autor: Elena Nirean, conferențiar universitar, dr., Universitatea de Stat din Moldova

Citește continuarea la: Metodele de implementare a intensificării procesului de producție în cadrul entităților agricole

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!