În ultimii ani pe teritoriul Republicii Moldova o răspândire extinsă a căpătat planta Ambrosia artemisiifolia, şi este extrem de periuloasă atât pentru culturile agricole, dar şi pentru sănătatea oamenilor. Echipa AGROEXPERT a discutat cu Svetlana Lungu, șefa Direcției protecția și sănătatea plantelor, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), pentru a afla cum poate fi combătută această buruiană periculoasă, dar și cum poate fi prevenită răspândirea şi introducerea acesteia în zone neinfestate.
Doamna Svetlana Lungu, spuneți-ne când va începe înfloritul, și dacă condițiile climaterice din anul curent favorizează dezvoltarea a Ambrosiei artemisiifolia?
„Ambrozia este o plantă anuală, se răspândește prin semințe. Înflorește în lunile iulie-septembrie, și această plantă nu este sensibilă la condițiile climaterice. Vreau să mai menționez că o singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani”.
De ce în majoritatea localităților din țară nu se întreprind măsuri fitosanitare de combatere?
„Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Inspectoratul Pentru Protecția Mediului, (responsabili de executarea prevederilor în Hotărârea de Guvern nr.967/2018) de mai multe ori a atenționat despre pericolul cauzat de buruiana invazivă Ambrosia artemisiifolia. Iarba de ambrozie are o creștre sporită, uscând solul în culturile cultivate și oprimând alte plante. Ambrozia reduce fertilitatea solului prin pomparea elementelor minerale din el. Floarea-soarelui, leguminoasele, cerealele, culturile în rând și hrișca suferă cel mai mult de ambrozie. În cazul în care sunt depistate semințe de ambrozie, culturile infectate nu pot fi scoase la export. De asemenea, calitatea culturilor furajere contaminate cu ambrozie se deteriorează. animalele nu mănâncă ambrozie din cauza conținutului ridicat de uleiuri esențiale amare din ea. În plus, atunci când intră în hrana vacilor, afectează mirosul și gustul laptelui. În același timp, Ambrosia este extrem de periuloasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic”
Care sunt măsurile de combatere?
„Responsabilii principali pentru eradicarea nemijlocită a plantei sunt deținătorii terenurilor. Conform Hotărârii de Guvern nr. 967/2018, a fost abrobat și Planul de acțiuni privind monitorizarea lucrărilor de combatere a plantei Ambrosia. Această plantă se răspândește tot mai mult deoarece agricultorii nu aplică întotdeauna măsuri de combatere pe terenurile adiacente suprafețelor agricole. Astfel că, nu ANSA sau ANSP, aplică măsurile de combatere, noi monitorizăm și îndemnăm populația la depistarea buruienei să aplice măsurile de suprimare necesare.Măsurile de combatere sunt simple și ușor aplicabile: smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului; eradicarea prin lucrări agricole (ca de exemplu săpat – praşila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic);de asemenea Ambrosia poate fi controlată cu succes folosind şi erbicide.
Care este riscul asociat neglijării combaterii ambroziei?
„Este știut faptul, că polenul purtat de vânt se poate răspândi la distanță impunătoare, dar distrugerea buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) din grădină, este datoria fiecăruia dintre cetățeni. Conform art.189 alin.1(1) al Codului Contravenţional al Republicii Moldova nr.218 din 24.10.2008, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod itenţionat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere. Conform art.117 neîndeplinirea obligaţiei de a aduce terenurile într-o stare care să asigure folosirea lor conform destinaţiei, inclusiv de a combate și preveni răspîndirea buruienilor se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!