Агроменеджмент

Asigurările în agricultură au toate șansele să se dezvolte vertiginos în 2021

Recolta agricolă poate fi asigurată de daunele potențiale și condițiile climaterice nefaste, iar producătorii agricoli pot beneficia de suportul financiar al statului încă din 2005. Legea privind asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură a fost modificată, astfel statul va acoperi începând cu acest an, 70 % din primele de asigurare achitate de producătorii agricoli. În aceste condiții, asigurările în agricultură vor căpăta altă amploare, este de părere Oleg Galbură, șeful Secției asigurări în agricultură, la una din companiile de asigurări de la noi din țară, care prognozează o creștere a numărului de asigurări cu circa 200-250% comparativ cu anul 2020.

Legea privind asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură are numeroase îmbunătățiri, care urmează să fie puse în aplicare, ne propunem să includem neapărat și calitatea produselor, nu doar cantitatea recoltei, așa cum era anterior. De asemenea, în cazul când producătorul agricol nu dispune de mijloace financiare și operează cu băncile creditoare, prestatorul de mărfuri și servicii (furnizori de produse de uz fitosanitar, semințe, servicii agrotehnice și transport), aceștia vor avea garanția restituirii investițiilor în caz de producere a riscurilor asigurate. Cred că este o premisă care va spori creditarea afacerilor în agricultură. Dacă până anul trecut, mărimea subvenției acordate de stat era de 50%, acum statul va achita 70 la sută, iar agricultorii restul de numai 30 la sută. După activitatea noastră, am observat că imediat ce noua lege privind asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură a  intrat în vigoare la 16 ianuarie 2021, producătorii agricoli se interesează tot mai mult de condițiile actuale ale contractelor de asigurare în agricultură. Cred că după discuțiile din această săptămână, vom avea o creștere a numărului de asigurări cu circa 200-250% comparativ cu anul precedent. Dacă în 2020 am încheiat contracte de asigurare în valoare totală de 6 mln de lei pentru toate bunurile și terenurile agricole, atunci estimăm că în 2021 această sumă va crește până la 15 milioane lei.

Dacă ar fi să raportați în cifre, care este suma despăgubirilor achitată în 2020 și cum a fost repartizată aceasta?

Noi ne-am onorat întotdeauna la timp obligațiunile, am achitat aproape dublu din ce am încasat în 2020, adică aproximativ 12 milioane de lei ca despăgubiri și anume sumele au fost distribuite după cum urmează: asigurările pentru secetă excesivă – 9,06 mln lei, pentru inundații – 0,18 mln lei, pentru înghețul de iarnă  – 0,17 mln lei, pentru înghețul de primăvară – 1,87 mln lei, pentru pierirea/sacrificarea forțată a animalelor – 0,36 mln lei.

Agricultorii au înțeles că asigurările nu sunt vorbe goale, deși mulți nu se așteptau că vor primi banii așa cum li s-a promis. Fără supărare, dar circa 95%  din agricultori nu credeau în mecanismul asigurării până au obținut despăgubirile. Anul trecut, drept despăgubire statul le-a oferit agricultorilor o sumă destul de mică, în jur de 270-300 de lei per hectar, în schimb cei care au fost asigurați, noi le-am oferit câte 7-8 mii de lei per ha, vă dați seama că este vorba despre o diferență semnificativă. Mulți agricultori s-au convins că este util contractul de asigurări și vor apela și în acest an cu siguranță pentru a semna cel puțin încă unul.

Dar cum credeți totuși de ce există încă neîncrederea agricultorilor față de companiile de asigurări?

Din nefericire, cel mai des agricultorii nu înțeleg că ar avea de câștigat dacă ar avea un contract de asigurări agricole. Deseori spun că nu au bani și pentru asigurări, dar motivul principal este că nu au înțeles că beneficiile sunt mai mari decât se crede. Este adevărat, asigurările agricole presupun cheltuieli nu din cele mai ieftine, dar în același timp, rezultatul asigurării este, indiscutabil, unul pozitiv pentru producător, deoarece sumele cu titlu de despăgubiri sunt net superioare sumelor plătite ca primă de asigurare. Cei care au beneficiat deja de plata despăgubirilor, nu mai invocă această scuză. Pe de altă parte, cred că dezvoltarea lentă a asigurărilor în agricultură, se mai poate explica prin existența unor experiențe negative, pe care le-au avut unii producători agricoli cu anumite companii de asigurări. Din păcate, există pe piață unii asiguratori cu activitate dubioasă, care refuză sau achită cu întârziere despăgubirile, fapt care afectează mult imaginea companiilor de asigurări per ansamblu. Cunosc un caz recent, în care o companie a achitat despăgubiri de cca 10 milioane, dar a tărăgănat plata mai bine de 2 ani, cu implicarea instanței de judecată.

Apropo, câte companii de asigurări în agricultură avem, mă refer la cele care își onorează obligațiile față de asigurații săi, fără a se ajunge la astfel de situații?

În anii precedenți, asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură a fost desfășurată de șapte companii de asigurări, dar în prezent  aș putea numi doar doi-trei asiguratori în agricultură, care își pot realiza eficient obligațiile față de asigurații săi. De exemplu o companie mică, cu rezerve mici de bani, trebuie să ia în calcul că dacă vor surveni daunele, va trebui să achite despăgubiri agricultorilor dublu față de tot ce a acumulat compania pe parcursul întregului an la toate tipurile de asigurări.

În contextul faptului că producătorii agricoli se află într-o situație precară, pot obține anumite reduceri la tarifele asigurării? Dacă optează pentru 2-3 riscuri, le faceți un preț mai avantajos?

Desigur, majoritatea optează pentru a se asigura de câteva riscuri, am observat câțiva producători agricoli care, deși nu au suferit anii precedenți, continuă să își prelungească durata asigurării și evident negociem și oferim și anumite reduceri. În cazul când proprietarul deține o suprafață mai mare, este firesc să calculăm și un tarif avantajos. Una este situația când discuți cu un producător agricol care asigură 10 ha și alta este când este vorba de o suprafață de 300-500 de hectare. Mă bucură faptul că producătorii agricoli au început să învețe a negocia prețul pe care îl plătesc și că au înțeles necesitatea asigurării și beneficiile acesteia.

Cel mai des, ce tip de asigurare solicită agricultorii noștri?

În primul rând, pentru secetă, grindină și înghețurile de primăvară, anume acestea sunt fenomenele pentru care deseori agricultorii solicită asigurări. De secetă se asigură culturile de câmp, în special, iar de grindină și înghețul de primăvară, de obicei se protejează culturile multianuale, fructele: merele, prunele, caisele. Dar noi avem incluse și alte riscuri, pentru care se pot cere asigurări precum înghețurile de iarnă, ploile torențiale, inundațiile, vânt puternic și alte calamități naturale.

Notă: Datele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) atestă că în perioada anilor 2007-2008, când subvenționarea primelor de asigurare era la nivelul de 80%, au fost asigurate aproximativ 4-4,5% din suprafețele agricole din țară. Acest indicator, anual  a continuat să se diminueze, astfel că în 2020 a ajuns sub 1% din suprafețele agricole total însămânțate (în condițiile subvenției în mărime de 50%). Potrivit lui Oleg Galbură, în acest an există șanse mari ca lucrurile să se schimbe, datorită faptului că odată ce a intrat în vigoare noua lege, agricultorii vor percepe avantajele de care ar fi păcat să nu beneficieze. Cu alte cuvinte, interesul față de asigurările riscurilor în agricultură va crește semnificativ în 2021, susține reprezentatul companiei de asigurări.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!