Boris Boincean: ”Dacă vara va fi friguroasă și ploioasă, vor fi unele probleme la recoltarea cerealelor”

Агроменеджмент

Primăvara aceasta a întârziat sezonul agricol, unele culturi agricole abia sunt semănate în prezent. Temperaturile scăzute au tărăgănat însămânțarea, mai ales că agricultorii au avut unele temeri legate de înghețul de primăvară. Doctorul habilitat în științe agricole, Boris Boincean susține că recolta ar putea să fie oarecum bună, dacă va urma o perioadă de vreme favorabilă dezvoltării ulterioare a culturilor agricole.

L-am găsit în toiul semănatului pe un câmp, însă expertul ne-a acordat câteva minute pentru a clarifica situația actuală, cât de mult suferă dezvoltarea culturilor agricole din cauza primăverii târzii.

”Depinde foarte mult de condițiile care vor fi create pe viitor, dacă temperaturile vor fi mai înalte, plantele își vor recupera vigoarea într-o măsură oarecare, pe durata vegetației și maturizarea va avea loc evident cu câteva zile mai târziu, dar acest lucru nu este atât de grav. Dar dacă vara va fi friguroasă, ploioasă, nu știm deocamdată, atunci perioada de vegetație se va prelungi și într-adevăr vor fi unele probleme la recoltare, în special la culturile târzii, pentru că cele de toamnă sunt bine, se dezvoltă ideal, având suficientă hrană. În schimb, culturile din grupa a doua, porumbul, floarea-soarelui, soia, depind mult de condițiile climatice care vor urma, sperăm să fie favorabile” a menționat doctorul habilitat în științe agricole, Boris Boincean.

Ca tratament de susținere a dezvoltării culturilor și de prevenire a unor eventuale boli, expertul este de părere că se cuvine de analizat fiecare câmp cultivat în parte.

”Situația este diferită la fiecare câmp. Sunt masive care au fost semănate conform unui standard, acolo unde grâul, orzul a fost cultivat circa 4 -4,5 milioane germinația de boabe pe hectar, totul este bine. Pericolul ca acel câmp să fie afectat de fungi, este mai mic. Acolo, unde a fost semănat câte 250 kg per hectar, avem în jur de 7-8 milioane de plante și atunci există un risc mai mare de infectare. Microclima în aceste câmpuri este diferită, există mai multă umiditate și astfel acolo există condițiile prielnice pentru dezvoltarea ciupercilor. Din acest motiv, trebuie monitorizate câmpurile cu culturi individual și de luat deciziile necesare” a subliniat expertul.

Am încercat să înțelegem ce fel de tratament este necesar în această etapă de dezvoltare a culturilor semănate.

”În funcție de starea câmpului, se poate combina folosirea erbicidului și fungicidului potrivit. Faza de dezvoltare a grâului este avansată, se află la etapa ”ieșirii grâului din pai”, ceea presupune că grâul se află la al doilea sau chiar al treilea internod, care reprezintă ultima săptămână când putem aplica tratamentul cu substanțele indicate.Dar menționez că totul depinde de starea în care se află cultura respectivă. Prin urmare, se va aplica tratamentul individual” a explicat Boris Boincean.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку