Carbamida sau ureea este folosită ca îngrășământ principal pentru culturile cerealiere și tehnice. Este cel mai concentrat dintre toate îngrășămintele azotate, având un conținut de substanță activă de 46%.
Azotul are o importanță enormă în viața plantelor. Acesta mărește dimensiunea și calitatea frunzelor, accelerează maturizarea, favorizează dezvoltarea fructelor și a semințelor. De asemenea, azotul este important pentru fertilitatea solului.
Experul Iurie Rija punctează că ureea este utilizată pentru fertilizări în diferite perioade:
- fertilizarea principală – după aratul de primăvară, cu o săptămână înainte de semănat;
 - fertilizarea pre-semnat – împreună cu semănatul, dar fără contact direct cu semințele;
 - fertilizarea vegetativă – în timpul irigării artificiale a culturilor cerealiere.
 
„Agricultorii apreciază ureea pentru economicitatea sa: în 1 kg de îngrășământ se găsește același volum de substanțe nutritive ca în 3 kg de azotat de sodiu sau în 2,25 kg de sulfat de amoniu”, afirmă expertul.
Normele de aplicare a îngrășământului uscat variază în funcție de cultură:
- Porumb: 250-400 kg/ha
 - Floarea-soarelui: 250-350 kg/ha
 - Mazăre și soia: 80-150 kg/ha
 - Hrișcă: 100-200 kg/ha
 - Sfeclă de zahăr: 250-400 kg/ha
 - Cartofi și legume: 200-350 kg/ha
 - Arbori și arbuști fructiferi: 150-250 kg/ha
 - Rapiță de toamnă și de primăvară: 200-350 kg/ha
 - Grâu de toamnă și de primăvară: 200-350 kg/ha
 - Orz de toamnă și de primăvară: 150-250 kg/ha