Агроменеджмент

Care sisteme de irigare vor fi reabilitate în cadrul proiectului AGGRI

Автор: AgroExpert
sisteme de irigare AGGRI - agroexpert.md

Fortificarea rezilienței prin servicii de irigare este a treia componentă a proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI). Aceasta cuprinde două subcomponente: reabilitarea infrastructurii de irigare și consolidarea mediului favorabil pentru managementul irigațiilor.

Despre problematica insuficienței de apă, dar și despre reabilitarea infrastructurii de irigare, a explicat secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

„Noi vedem care este problematica cu lipsa de apă. Apa este factorul limitativ principal pentru dezvoltarea culturilor agricole. Pe cât este de necesară, pe atât în zilele noastre, este și de insuficientă”, spune acesta.  

Te-ar putea interesa și: Investiții pentru o agricultură eficientă: În ce constă proiectul AGGRI

Prima activitate vizează reabilitarea SCI „Tudora” și interconectarea cu SCI „Căplani”, care este gestionată de AUAI „Irig-Com”.

„Astfel vor fi repuse în circuitul irigabil aproximativ 3.700 de hectare de terenuri agricole.La moment în interiorul acestei asociații se cultivă foarte multe legume, plantații multianuale și culturi cerealiere”, a precizat secretarul de stat din cadrul MAIA, Vasile Șarban.  

A doua activitate se bazează pe reabilitarea SCI „Tețcani”, care este gestionată de AUAI „Irigare-Nord” și interconectarea acesteia cu SCI „Corjeuți” (Briceni). Reabilitarea SCI va readuce în circuitul irigabil aproximativ 1.900 de hectare. 

„În mare parte acolo se cultivă legume, deoarece zona de nord este ca o patrie a legumelor, sunt și plantații multianuale, dar și culturile cerealiere”, adaugă acesta.  

Al treilea sistem de irigare este „Etulia” din partea de sud a Republicii Moldova, ce se bazează pe captarea apei din lacul Cahul, gestionată de AUAI „Altîn-Su”.

„Această zonă este cea mai afectată de secetă, deoarece sunt foarte puține precipitații, totuși este o zonă foarte interesantă pentru a dezvolta cultura plantelor multianuale și vorbim aici despre viță de vie, fie soiuri de masă, fie soiuri tehnice și legume. Reabilitarea SCI ar aduce în circuitul irigat aproximativ 3.500 de hectare de teren fertil”, susține Vasile Șarban. 

Totodată, acesta a vorbit și despre al doilea subcompartiment, care vizează consolidarea mediului favorabil pentru managementul irigațiilor. 

Domeniile specifice de sprijin includ: 

  • Managementul contractelor și supravegherea tehnică referitoare la reabilitarea SCI-urilor;
  • Dezvoltarea instituțională a AUAI participante prin oferirea de instruiri pentru o guvernare transparentă și incluzivă și un management eficient. Aceasta include optimizarea operațiunilor, îmbunătățirea legăturilor pe verticală cu serviciile agro-meteorologice. 

„Credem că proiectul lansat va aduce primele recolte chiar în anii următori. Noi înțelegem foarte bine că bani parcă se par a fi mulți, dar ei sunt puțin atunci când facem niște calcule clare, când vedem care sunt costurile materialelor, costurile de elaborare a documentației tehnice. Noi suntem o țară agrară și trebuie să facem bani și să aducem dezvoltarea”, afirmă secretarul de stat din cadrul MAIA, Vasile Șarban. 

Află și: Granturi AGGRI pentru dezvoltarea zootehniei: Care sunt condițiile

Precizăm că, în prezent în Republica Moldova: sunt 87 de sisteme centralizate de irigare, care au în gestiune 276 de stații de pompare. Dintre acestea, ​103 stații de pompare sunt destinate captării apei din sursă și 173 de stații de pompare a apei din bazinele de compensare în aria de deservire.

Totodată, există 20 de sisteme centralizate de desecare, 41 de stații de pompare a apei din aria drenată, 25 de sisteme centralizate de irigare funcționabile care au 46 de stații de pompare, 38 de sisteme centralizate de irigare sunt gestionate de Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare și 49 de sisteme centralizate de irigare, administrate Î.S „Stațiunile Tehnologice de Irigare”.

Amintim că, proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI) a fost lansat pe 19 decembrie. 55 de milioane de dolari vor fi investiți în dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova, până în anul 2029.

Citește și: Dezvoltarea agriculturii moldovenești: A fost lansat proiectul AGGRI

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!