Se presupune că gunoiul de grajd pe soluri mai ușoare este folosit timp de aproximativ 2 ani, iar pe solurile mai grele chiar 3-4 sezoane. Deci, cum arată utilizarea nutrienților? Răspunsul nu este fără echivoc, deoarece absorbția macroelementelor furnizate de gunoiul de grajd este afectată de o serie întreagă de factori.
Cu toate acestea, se poate face o presupunere că absorbția de azot din gunoi de grajd în primul an oscilează între 20 – 40%. În anii următori, rata de absorbție este de 30 – 40%.
Posibile urme de azot pe solurile mai grele pot rămâne în al treilea sau al patrulea an, cu toate acestea, aceste cantități sunt atât de mici încât nu trebuie să le luați în considerare atunci când planificați fertilizarea.
Gunoiul de grajd este, de asemenea, o sursă bună de fosfor, însă în primul an se presupune că doar 20 – 25% din acest nutrient va fi disponibil în sol. Absorbția de fosfor are loc, în general, în al doilea sezon (60 – 70%). La fel și în cazul potasiului – aproximativ 30% din absorbție are loc în primul an.
O problemă importantă este că în solurile mai ușoare – deși mineralizarea are loc mai rapid și, teoretic, disponibilitatea azotului ar trebui să fie mai mare în primul an – azotul este în general mai puțin absorbit de plante. Utilizarea mai bună a azotului are loc pe soluri mai grele – deși este mai lentă.
Calitatea arăturii afectează viteza de descompunere
Cât de repede funcționează gunoiul de grajd depinde și de calitatea arăturii, practic de solul care acoperă gunoiul de grajd după arat. Nu se recomandă un sol umed, deoarece întrerupem în mare măsură alimentarea cu aer a solului. În condiții anaerobe, descompunerea gunoiului de grajd este mult mai lentă, apar și procese de putrefacție – prin urmare, apar pierderi.
Trebuie să ținem cont și de adâncimea arăturii, deoarece viteza de descompunere depinde în mare măsură de acest factor. Pe soluri ușoare, putem ara puțin mai adânc – până la 25 cm primăvara. Amestecarea mai profundă a gunoiului de grajd permite o descompunere puțin mai lentă. Pe solurile grele, se presupune că nu arăm la mai mult de 18 cm.
În general, cu cât arăm mai adânc, cu atât încetinim mai mult descompunerea. Desigur, adâncimea trebuie corelată cu doza de gunoi de grajd – cu cât mai mult gunoi, cu atât mai adânc trebuie să arăm.
Aratul de mică adâncime accelerează descompunerea.
Important este să țineți cont că descompunerea completă pe soluri ușoare durează câteva săptămâni. Pe solurile mai grele, trebuie să luăm în calcul o perioadă de câteva luni.