Агроменеджмент

Ce transformări se anunță în Politica de subvenționare a agriculturii

Автор: AgroExpert
Ce transformări se anunță în Politica de subvenționare a agriculturii - agroexpert.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare lucrează la elaborarea unui proiect de lege care va reglementa finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole din Republica Moldova. Acest proiect vizează armonizarea cadrului normativ național privind subvenționarea în agricultură și mediul rural cu cel al Uniunii Europene. Scopul principal este de a gestiona eficient fondurile de preaderare care vor fi disponibile începând cu perioada 2027-2028. Declarațiile au fost oferite pentru AGROEXPERT de către șefa Direcției politici și programe de dezvoltare rurală, Galina Petrachi.

Proiectul prevede transpunerea parțială a două regulamente europene, adaptându-le la nevoile specifice ale Moldovei. Principalele domenii de intervenție vor contribui la implementarea politicii agricole naționale, aliniindu-se obiectivelor strategiei naționale agricole și rurale deja aprobate.

„O schimbare majoră în noua politică de subvenționare ar putea fi eliminarea subvențiilor post-investiție. În viitor, toate investițiile vor trebui planificate din timp, cu un buget clar stabilit. Aceasta va permite fermierilor să-și estimeze corect costurile și statului să planifice eficient resursele financiare necesare. Noul proiect de lege va introduce tipuri de intervenții sub formă de plăți directe, care vor fi decuplate sau cuplate, precum și intervenții sectoriale și pentru dezvoltare rurală. Proiectul strategic va include toate tipurile de intervenții, măsurile actuale, condițiile specifice, criteriile de eligibilitate și modul de selecție a proiectelor, planificând bugetul până în 2030. La moment statul nu cunoaște ce investiții se efectuează și nu poate planifica eficient mijloacele financiare pentru acordarea subvențiilor în agricultură și mediul rural”, a declarat șefa Direcției.

Proiectul este în faza de consultare cu mediul de afaceri și a fost analizat împreună cu Ministerul Finanțelor. Urmează să fie transmis Cancelariei de Stat și supus consultărilor publice cu ministerele de resort și mediul de afaceri pentru a identifica necesitățile sectorului în raport cu politicile statului.

„Intrarea în vigoare a proiectului este planificată pentru 2025, cu anumite aspecte de tranziție. Investițiile inițiate în 2024 vor putea fi subvenționate în 2025, asigurând o tranziție lină pentru fermieri. Proiectele pentru subvenții în avans și pe etape vor continua până în 2026, iar anumite condiții vor deveni obligatorii din 2028”, a mai punctat Galina Petrachi.

De asemenea, vor fi introduse plăți directe la hectar pentru diverse culturi și se vor regăsi plățile pentru sectorul zootehnic, subvențiile per kilogram de lapte sau per cap de animal. Aceste detalii vor fi incluse deja în Programul Strategic care, ca și Proiect de lege pentru reglementarea, finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole, se află în curs de elaborare și urmează să fie consultat cu mediul de afaceri.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!