Агроменеджмент

Condițiile climaterice aride „au uscat” efectivul de animale din Republica Moldova

Scăderea numărului de animale în Moldova - AgroExpert.md

Diminuarea continuă a efectivului de animale, accentuată de consecințele secetei din 2020, a cauzat scăderea semnificativă a sectorului zootehnic în 2021 (-7%), sustrăgând 4% din creșterea totală a producției globale agricole. Or, în Republica Moldova sunt tot mai putini cei care vor să dezvolte afaceri în zootehnie. În ultimii 20 de ani, numărul fermelor a scăzut de două ori iar crescătorii de animale se plâng de costurile mari de întreținere și de lipsa forței de muncă. În plus, laptele sau alte produse se achiziționează cu prețuri foarte mici.

S-au înregistrat scăderi în toate categoriile de producție animalieră. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, este vorba de producția de carne (în masă vie) - 5,9%, inclusiv: carnea de pasăre -6,5%, carnea de porcine -4,7%, carnea de bovine -7,7%, producția de lapte (-9,3%), producția de ouă (-7,7%).

Totodată, în primul trimestru al anului 2022 față de perioada similară a anului precedent, producția (creșterea) vitelor și păsărilor (în masă vie) în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 1,8% fiind cauzată de micșorarea volumului producției în gospodăriile populației (cu 16,5%). În același timp, în întreprinderile agricole producția (creșterea) vitelor şi păsărilor (în masă vie) a crescut cu 6,4%, datorită majorării producției păsărilor – cu 17,5%. Concomitent, în pofida creșterii efectivului de bovine și porcine, producția acestora s-a micșorat, respectiv, cu 12,0% și 2,9%, urmare a scăderii sporului zilnic atât la bovine, cât și la porcine. Producția de lapte și ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut, respectiv, cu 5,7% și cu 7,3% în rezultatul micșorării producției atât în întreprinderile agricole (respectiv, cu 7,2% și cu 9,3%), cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 5,5% și cu 3,2%).

Deputatul Vladimir Bolea susține că situația în domeniul agriculturii, inclusiv zootehnie este un dezastru. Evident, pentru că noi am moștenit acest dezastru în ultimii 30 de ani, în care relațiile economice sunt subdezvoltate, agricultura nu are o strategie de dezvoltare, nu are politici de dezvoltare. Noi nu știm ce trebuie să dezvoltăm, unde vrem să ajungem, oamenii care se ocupă de agricultură nu cunosc măcar cel puțin atunci când se începe anul, sezonul, iată acum, sezonul agricol unde vor vinde producția lor. Or, zootehnia este un domeniu despre care nimeni nu vorbește.

Pentru a opri reducerea efectivelor de animale şi cresterea costurilor de întreţinere, statul a oferit, în premieră în anul 2021, ajutor per cap de animal. Astfel, deţinătorii de bovine de rasă, au primit câte 7000 lei pentru fiecare animal, iar deţinătorii de oi şi capre de lapte sau pentru carne – câte 500 şi respectiv, 300 de lei. În cazul animalelor de rasă pură, valoarea plăţii directe creşte cu 50%. Pentru aceste subvenţii au fost alocate 80 de milioane de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural. Potrivit datelor, din 2000, numărul de vite, oi şi capre a scăzut treptat.

Pentru a stimula investițiile în zootehnie au fost majorate și subvențiile. Astfel, pentru fermele zootehnice de bovine, ovine și caprine, porcine, păsări, iepuri, pești și animale de blană, destinate creșterii și întreținerii animalelor majorarea este de 50% din costul utilajului tehnologic, materialelor de construcție, conform devizelor de cheltuieli, inclusiv conform proiectului tehnic elaborat de companii licențiate în acest domeniu, dar nu mai mult de 7 mil. lei per beneficiar pentru fermele zootehnice de bovine pentru producția de lapte și 5,0 mil. lei per beneficiar pentru fermele zootehnice de ovine și caprine, porcine, păsări, iepuri, pești și animale de blană.

Numărul de bovine în anul 2021 a constituit 96 mii față de 270 mii în anul 2020, iar numărul de ovine 400 mii față de 900 mii, arată datele BNS.

Anual, Republica Moldova importă 30% din cantitatea de lapte consumat, 40% din cantitatea de unt şi 60 la sută din caşcavaluri şi brânzeturi. A crescut semnificativ şi importul de carne de pui, vită şi porc.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!