Агроменеджмент

Creșterea prețurilor la raft la produsele din carne în Republica Moldova este inevitabilă dacă importurile de carne de porc nu sunt deblocate

Patronatului Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Republica Moldova - AgroExpert.md

Membrii Patronatului Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Republica Moldova susțin că până la începutul verii vor fi nevoiți să majoreze prețurile pentru sortimentul de mezeluri produse din carne, precum şi pentru preparatele din carne și conserve în mediu cu 10-15%. Creșterea prețurilor produselor din carne este determinată de majorarea bruscă a prețurilor la materia prime. Este vorba de prețurile cu ridicata la carnea de porc autohtonă (carcase refrigerate) pentru prelucrare industrială.

De la începutul lunii martie până la jumătatea lunii mai, prețurile au crescut de la 48 lei/kg la 76 lei/kg.

Dar chiar și la un astfel de preț, care este mare (despre motive o să relatăm în ceea ce urmează), întreprinderile din industria prelucrătoare de carne nu pot achiziţiona carne de porc în cantitati necesare. Problema este că fermele de porci din Republica Moldova și-au vândut stocurile de mărfuri în perioada de dinaintea sărbătorilor de Paști, iar acum, în perioada caldă a picnicurilor din luna mai, lucrează la aprovizionarea „pieților agroalimentare cu carne proaspătă” în regim de urgență. Materia primă, carnea refrigerată este asigurată în marea parte la procesatori pe bază reziduală, multe dintre întreprinderi primesc refuzuri de la crescătorii-furnizori de carne abatorizată.

Poate că situația se va îmbunătăți ușor în câteva luni, când porcii în masa vie vor crește. Sau poate și nu: de ce crescătorii de animale ar trebui să-și mărească efectivele și să investească mulți bani în îngrășarea și mărirea efectivului de animale dacă pot obține profituri bune pur și simplu prin creșterea prețurilor de vânzare pentru produsele lor „non-stop” fara cheltueli și investiții?

La începutul lunii martie (a fost valorificată cota pentru importurile de carne de porc scutite de taxe vamale în RM - UE1 (5 500 tone), industria prelucrătore de carne sa îngrijorat de problema dificitului și creșterii prețului la carcasele de porc, și au sesizat toate instituţiile statului inclusiv executivul și legislativul oferind argumnte la cresterea de preț la raft, dacă nu se intervine promt.

Crescătorii de animalele în cadrul ședinței anticriză organizată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare MAIA au asigurat oficialii și procesatorii, că potențialul de producție al fermelor permite asigurarea pieței interne de carne cu 120%.

Conducerea ministerului atunci a luat partea crescătorilor de animale domestice. Este adevarat „pe hârtie” în lista Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ANSA există până la 105 ferme autorizate pentru creștere de porci.
Astfel, există suficiente capacități pentru asigurarea pieței interne cu exces de carne și la un preț accesibil - deoarece concurența dintre un număr mare de operatori de pe piață va fi apriori mare.

De fapt, s-a dovedit că lucrurile stau altfel. „Piața proaspătă de carne”, adică piețele agroalimentare din orașe nu suferă încă prea mult de un deficit de mărfuri: carnea de porc este scumpă, dar este disponibilă. Iar majoritătea consumatorilor casnici nu le pasă că cea mai mare parte a acestei piețe este „în umbră”, că este alimentată cu o cantitate mare de carne de porc nefiscalizată / necontabilizata de la ferme mici și mijlocii, pentru care nu achită taxe la stat pentru activitatea economică desfășurată (pentru venituri).

O altă situaţie avem sunt volumele de materii prime achiziționate de întreprinderile din industria de procesare. Mulţi dintre crescătorii de porci, ferme mici și mijlocii cu Intreprinderile de procesare “pe albă” nu vor să lucreze. Drept urmare, doar cele trei mari ferme de porci din Moldova furnizează carne de porc industriei procesaretoare de carne. Prețurile lor, surprinzător, sunt aceleași și foarte mari.

„Încercările de a explica creșterea bruscă a prețurilor la carnea de porc prin creșterea prețului furajelor și resurselor energetice sunt inacceptabile”, susține Sergiu Grădinaru, președintele Patronatului Întreprinderilor de Prelucrare de Carne din Republica Moldova. Cele mai mari ferme zootehnice din Moldova au achiziționat anul trecut majoritatea cerealelor și a altor componente furajere - în perioada vânzărilor active și a prețurilor relativ mici la cereale din recolta anului 2021. În această iarnă, prețurile la cereale și oleaginoase au crescut. Totuși, atunci, concentrându-se pe informații nu tocmai veridice despre stocurile de cereale din Republica Moldova, autoritățile țării au impus restricții la exportul acestora, ceea ce a devenit un factor de restrângere a prețurilor cerealelor, inclusiv furaje. Adică, costul hranei pentru crescătorii de animale din Moldova nu a crescut atât de semnificativ. Motivul real al creșterii prețului la carnea de porc autohtonă sunt barierele tarifare la import din alte țari inclusiv UE. Cota RM-UE1 (5500tone) la import în regim preferential pentru 2022 a fost deja consumată până la începutul lunii februarie. Iar cu plata unei taxe vamale de 25% și costuri extrem de mari pentru logistica transporturilor, nici unul dintre comercianți nu riscă să importe în Moldova carne de porc mai scumpă din Uniunea Europeană sau America Latină. Drept urmare, cele mai mari trei ferme de porci din Republica Moldova au reușit să dicteze prețuri pentru carnea de porc industrială care sunt stabilite după bunul lor plac.”

Din cauza creșterii dinamice a prețurilor la carcase de porc și chiar și a lipsei oportunității de a achiziționa cantitatea și calitatea necesară, intreprinderile de procesare preparate si produse din carne sunt nevoiți să schimbe sortimentul și rețetele (substituind parțial carnea de porc cu carne de pasăre), să reducă producția de anumite produse procesate. Și evident, din păcate, să majorize prețurile la produsele finite, să optimizeze costurile, inclusiv logistica transportului, deminuarea numarului salariaților la întreprinderi etc. Evident, acest lucru e nefast pentru industrie, care, teoretic, ar trebui să genereze produse cu valoare adăugată înaltă și să formeze o bază de impozitare extinsă.

Ținând cont de faptul că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare ignoră de fapt constrîngerile industriei alimentare într-o perioadă extrem de dificilă pentru aceștia, unii membri ai Patronatului Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne susțin transferul ramurei de la Ministerul Industriei Alimentare la Ministerul Economiei. Dacă politicile statului nu se vor schimba, în viitorul apropiat, un număr semnificativ de întreprinderi din industria de prelucrare a cărnii vor fi nevoite să reducă sau să oprească producția.

Totuși, din punct de vedere al unui cetățean / consumator, răspunsul la întrebarea cinică este mult mai importantă: restrângerea activității unor fabrici autohtone de procesare a cărnii va afecta prea mult piața moldovenească a produselor din carne? Pentru toți cei care cumpără din cele mai mari lanțuri de retele din Republica Moldova, în special cei cu legături în străinătate, este evident că o parte semnificativă din rafturile lor este ocupată de conserve din Polonia, Ucraina, Belarus și Rusia, mezeluri din România, Spania. Și aceștia nu sunt neapărat delicatese scumpe, există crenvuști și „parizer” pentru orice gust și buzunar.

Potrivit datelor BNS, în 2021 în Republica Moldova au fost importate 190 de tone de produse de la pozițiile tarifare HS 1601; HS 1602 finite din carne, ceea ce este destul de mult pentru mica noastră piață. (Totodată, menționăm în acest context că țara noastră nu exportă nici măcar un kilogram de produse procesate din carne și nu din vina operatorilor, dar din vina instituțiilor statului, care încă nu pot confirma autoritășilor competente DG SANTE monitorizare și control al siguranței alimentelor pentru toate tipurile de materii prime din carne - pui, porc, vită, precum și produse finite în conformitate cu standardele internaționale și cerințele UE).

„Deși practic nu există concurență pe piața cărnii proaspete din Republica Moldova, există concurență pe piața produselor finite din carne atât între producătorii locali, cât și importatori”, - spune Rodion Melnic, Administrator Carmez Processing SRL. - Șansele nu sunt egale: dacă producătorii europeni de produse din carne pot achiziționa acum carne de porc (semi-carcase) la un preț de 2,1-2,4 euro/kg, atunci aceste materii prime pentru noi, procesatorii locali ne costă 76-78 lei/kg. Este clar că într-o astfel de luptă neloială este ușor pentru cineva să prezică cine exact va trebui să falimenteze. Trebuie de menționat că industria de procesare a produselor din carne acționează în calitate de formator de preț: dacă reduc producția și cresc prețurile, atunci și produsele importate vor deveni mai scumpe - este puțin probabil ca importatorii și lanțurile de comercianți cu amănuntul vor fi de acord cu o marjă de profit mai mică sau lipsa profitului. Într-o situație de logistică complexă și costisitoare, este mult mai ușor să câștigi mai mult nu prin creșterea cifrei de afaceri, ci prin creșterea prețurilor. Desigur, în acest scenariu, consumatorul suferă cel mai mult. Dar așa se întâmplă pentru că acesta (consumatorul) are capacitatea de a răbda. Iar unii reprezentanți ai Guvernului în discuțiile din culise cu noi nu ezită să declare că carnea și, mai mult, cârnații/mezelurile de înaltă calitate sunt un element de lux.”

Din păcate, autoritățile din R. Moldova nu au oferit populației/consumatorilor un mecanism de sprijin cu adevărat eficient (de exemplu, reducerea TVA-ului la produsele alimentare de bază pentru tot lantul valoric). În situația actuală, membrii patronatului și-au exprimat unanim poziția. Astfel, singura modalitate viabilă de a limita creșterea prețurilor la produsele din carne poate fi eliminarea taxelor vamale la părțile congelate de carcase de porc, care au cea mai mare cerere în rândul procesatorilor: parți industriale conform clasificării carcaselor.

Această acțiune practic nu va reduce din veniturile bugetare (veniturile din importurile de carne din statele non UE și UE, adică plata taxelor vamale, nu sunt incluse în bugetul de stat pentru anul 2022). Și în realitate, din cauza „taxei de protecție” ridicate și a logisticii costisitoare, carnea de porc nu este de fapt importată în Moldova în acest moment. Nici în sectorul de creștere, fermierii nu vor pierde „stimularea de a creștere” – ei nu produc părți de carcasă menționate în cantitatea necesară (sau, mai degrabă, adesea nu se dezosează/ manipulează deloc, preferând vânzarea simplă și rapidă a jumătăților de carcasă). Procesatorii, care apoi trebuie să decidă ce să facă cu capete de porc, oase, piele). Însă datorită eliminării taxelor de import la materia primă (părți de carcase pentru prelucrare), consumatorul de produse din carne finite, produse locale va primi la un preț mai mult sau mai puțin acceptabil la raft.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!