Агроменеджмент

Culesul la rapiță - Recomandările expertului pentru apicultori

Автор: Fiodorov Ilinca
culesul la rapiță apicultură - agroexpert.md

Rapița este primul cules important pentru albinele din Republica Moldova, iar pentru a obține un rezultat optim, apicultorii trebuie să pregătească familia de albine prin hrănirea cu sirop și aditivi nutriționali, lărgirea cuibului și alte procedee necesare. Cultura este importantă pentru albine pentru că furnizează nectar și polen într-o perioadă a anului în care flora meliferă este săracă. Rapița este foarte apreciată pentru contribuția ei la dezvoltarea comunităților de albine, la creșterea puietului, la regenerarea și întărirea familiilor în momentul începerii unui nou sezon apicol.

Președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu, susține că apicultorii trebuie să pregătească din timp fagurii buni pentru semănat și să se asigure o rezervă suficientă de miere în cuib. Dacă apar alte oportunități de cules, cum ar fi înflorirea pomilor fructiferi, apicultorii ar trebui să profite de acestea și să adauge faguri artificiali pentru a crește cantitatea de puiet și pentru a întări familia de albine înainte de culesul de la rapiță.

Întârzierea în efectuarea acestor operațiuni ar putea duce la întreruperea dezvoltării familiei de albine și la un rezultat suboptimal în ceea ce privește culesul de la rapiță.

„Se recomandă de administrat câte 300, poate și 500 ml de sirop cu aditivi nutriționali și bineînțeles, trebuie asigurată menținere a regimului termic, în dependență de temperaturile de afară. Totodată, apicultorii trebuie să atragă atenție ca în cuib să fie o rezervă de miere, de la 8 până la 10 kg de miere”, explică expertul.

La culesul de rapiță, este important ca apicultorii să fie pregătiți cu faguri artificiali, care trebuie fixați imediat pe sârmele ramelor. În timpul culesului, albinele au posibilitatea să construiască noi faguri.

„Cine folosește magazinele pentru depozitarea mierii trebuie să fie gata pregătiți amplasați deasupra cuibului, ca albinele să depoziteze nectarul proaspăt cules în fagurii de magazin. Este important să se ia în considerare faptul că mierea de rapiță cristalizează rapid. După terminarea înfloririi rapiței, mierea trebuie extrasa și fagurii trebuie dați la uscare albinelor. În acest caz, nu este recomandat să se folosească acești faguri pentru următorul cules, deoarece acest lucru poate afecta calitatea mierii de salcâm cu mirosul specific de rapiță”, afirmă Zăgăreanu.

Cum are loc extragerea mierii 

Expertul punctează că mierea de rapiță cristalizează foarte repede, de aceea trebuie extrasă din faguri imediat după cules. Totodată, utilizarea fagurilor de recoltă din care s-a extras mierea de rapiţă poate compromite calitatea mierii de salcâm, dacă aceștia nu au fost bine curăţaţi de albine după extracție.

„Extragerea mierii se îndeplinește după recomandări sau după tehnologii existente, de obicei la noi, în Republică, majoritatea apicultorilor extrag mierea direct în lanul de rapiță. Este recomandat să pândească momentul când rapița încât nu este complet înflorită, pentru că atunci s-ar îndeplini o extragere mai liniștită, pentru că albinele nu ar căuta o sursă de cules”, explică Andrei Zăgăreanu.

Potrivit lui, se organizează un spațiu special pentru extragerea mierii, cum ar fi un port sau un pavilion, unde se pregătesc echipamentele necesare, cum ar fi extractorul și masa de descăpăcit.

„Se scot fagurii care sunt căpăciți, pentru a fi siguri că mierea este matură și nu va fermenta în viitor. Apicultorii pot scoate fie fagurii cu mierea căpăcită, fie magazinele, în funcție de nivelul de specializare. Fagurii se duc apoi în cortul sau încăperea pregătită pentru extragerea mierii, unde se va îndeplini operațiunea de extragere a mierii”.

Mierea de rapiță necesită o atenție specială comparativ cu alte sorturi, deoarece cristalizează foarte rapid și are tendința de a fermenta atunci când vasul în care este păstrată este deranjat. Este important ca apicultorii să ia măsuri de precauție, cum ar fi consumarea rapidă sau ambalarea în recipiente mai mici.

„Important este ca apicultorii să extragă întreaga cantitate de miere din cuib”, a evidențiat Zăgăreanu.

Beneficii

Culesul de rapiță reprezintă o oportunitate excelentă pentru dezvoltarea familiilor de albine și obținerea unei cantități semnificative de miere. Suprafețele mari de rapiță permite albinelor să colecteze nectar și polen chiar și în perioada de înflorire incipientă, contribuind la dezvoltarea rapidă și calitativă a fagurilor.

În cazul apicultorilor care nu au acces la zone cu rapiță, hrănirea albinelor cu sirop și turte poate fi o soluție costisitoare pentru a menține familiile de albine într-o stare optimă de dezvoltare. În schimb, familiile de albine care participă la culesul de rapiță pot produce un profit semnificativ, oferind până la 10 kg de miere de calitate.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!