Siguranța construcției unei sere și recolta din sezonul următor depind de modul în care pregătiți solarul toamna. Astfel, primul pas va fi să faci o curățenie generală.
Toate plantele pe care le-ai avut pe timp de vară trebuie scoase din pământ. Nu uita că resturile ce rămân pot fi „locuința” ideală pentru agenții patogeni, așa că pentru a proteja viitoarea recoltă, pământul trebuie să fie curat.
Ideal ar fi să distrugi resturile de plante prin ardere, pentru a te asigura că elimini orice boli sau dăunători. Alternativ, resturile pot fi îngropate în pământ, însă la o distanță considerabilă de solar.
După aceea, este indicat să dezinfectezi structura solarului, dar și folia. Dacă folia este încă bună, aceasta trebuie curățată folosind o soluție cu săpun, dar și tratată cu o soluție de sulfat de cupru pentru a putea fi dezinfectată.
Folia se lasă la uscat, după care se depozitează într-un loc sigur și ferit de îngheț pe toată durata sezonului rece. În cazul în care vrei să lași folia pusă, ar trebui să știi că aceasta se va deteriora destul de mult pe perioada iernii din cauza vânturilor puternice, a temperaturilor scăzute sau a zăpezii.
Același tratament îl poți face și pentru structura solarului, pentru a te asigura că reduci rezerva de boli sau dăunători. Soluția de sulfat de cupru trebuie să aibă o concentrație de 5%.
Cei ce au un solar acoperit cu policarbonat ar trebui să știe că acesta se poate curăța folosind un detergent ecologic sau cu bicarbonat de sodiu. Totuși, mare atenție atunci când cureți policarbonatul, deoarece acesta se zgârie destul de ușor.
Următorul pas va fi să te ocupi de dezinfecția solului, deoarece acolo pot ierna dăunătorii sau agenții patogeni. Pământul trebuie săpat foarte bine și în acest fel dăunătorii vor fi scoși la suprafață, unde vor fi eliminați de păsări sau de temperaturile scăzute.
Poți face dezinfecția solului și cu apă clocotită, după care acoperi pământul cu o peliculă. Drept urmare, dăunătorii vor fi eliminați.
O altă metodă de dezinfectare a solarului sau a unei sere este prin fumigație. Metoda este destul de simplă, se vor arde fumigene, iar fumul va pătrunde în cele mai ascunse locuri pentru a te ajuta să scapi de acarieni, mucegai sau agenți patogeni. Experții recomandă să folosești fumigene cu sulf.
Totodată, poți face dezinfectarea solului cu var. Acesta va distruge microorganismele din sol, dar în același timp va îmbogăți pământul cu calciu și magneziu.