Агроменеджмент

Cum verificăm mierea naturala de cea falsificată

Автор: AgroExpert
miere falsă artificială - agroexpert.md

Mulți consumatori, cât și apicultori se întreabă cum verifici mierea obținută în mod natural de cea falsificată. Deși doar niște analize de laborator pot stabili cu certitudine compoziția exacta a unui borcan de miere, există câteva mici trucuri pe care consumatorii le pot utiliza atunci când vor să verifice calitatea mierii.

Cum verifici mierea: Aspectul vizual

În primul rând, ne putem uita cu atenție la consistența mierii. În mod normal, aceasta ar trebui să aibă o consistență omogenă și să fie lipsită de impurități.

Apoi, se recomandă și degustarea. Astfel, putem simți aroma mierii, precum și mirosul plantelor din care a fost colectat nectarul.

În cazul în care apicultorul refuza degustarea, poate fi și acesta un semn de întrebare asupra calității mierii.

Testul bulei de aer – miere naturala test

Un alt test folosit atât de consumatori cât și de stupari deopotriva pentru a verifica mierea este și cel al bulei de aer. Practic, borcanul cu miere se răstoarnă cu capacul în jos, apoi invers, pentru a vedea cum se formează sfera de aer și cât de rapid ajunge ea de jos în sus.

Când sfera de aer este aproape perfect rotundă, sau este apropiată de aceasta formă rotundă, acesta este un indicator asupra faptului că mierea este naturală. În acest test al densității, bula de aer trebuie să se ridice încet în sus.

Mierea contrafăcută se zaharisește?

Un alt aspect pe care consumatorii îl pot verifica este și cristalizarea mierii, sau cum se spune în popor, „zaharisirea mierii”. Trebuie spus foarte clar că o miere care cristalizează (se zaharisește), este o miere naturală. Procesul de cristalizare a mierii este unul natural. Cea care e făcută artificial are capacitatea de a se păstra mai fluida și se va cristaliza într-un timp foarte lung sau aproape deloc.

Absorbirea mierii pe hârtie

Un alt test la care mai apelează stuparii pentru a verifica mierea este și acesta: pe o hârtie se pune o picătură de miere. Dacă se absoarbe imediat nu e neapărat de calitate.

Cu toate acestea, orice miere are o cantitate oarecare de apa. Mierea naturala are circa 18-20% apa. Mierea naturala nu lasă însa pete pe hârtie sau pe un șervețel.

Mierea naturală nu arde

Mai exista un test pe care câțiva apicultori îl mai fac, și anume să înmoaie colțul unui șervețel de hârtie cu miere și să-l pună pe foc. Daca mierea este natura va arde șervețelul, nu coltul îmbibat în miere.

Încă un test ar fi acesta: Umpleți un pahar cu apă, dar nu cu apă caldă. Adăugați niște miere în pahar. Mierea falsă / artificială se va dizolva foarte repede în apă și o veți vedea în jurul paharului. Pe de altă parte, mierea pură se va așeza chiar în partea de jos a paharului. Desigur, se va dizolva complet în apă în câteva minute. 

Cum verifici mierea: ce trebuie să facă apicultorii

Firește, o miere de calitate e în primul rând o miere care a fost extrasă cu atenție de către stupari. Astfel, pentru a avea o miere de calitate, apicultorii trebui să o extragă în bune condiții, să evite să o încălzească termic, să o filtreze forțat. Practic, atât cât se poate, să o lase cât mai aproape de cum o oferă natura.

Cum consumăm corect mierea, un aspect la fel de important

Consumatorul trebuie să cunoască și cum se întrebuințează corect mierea. Aceasta nu trebuie consumată împreună cu alimente bogate în vitamina C și D, deoarece conținutul mineral din miere poate deteriora aceste vitamine, anulând orice beneficiu asupra sănătății.

De asemenea, Mierea nu trebuie amestecată nici cu brânză de soia, deoarece combinația acestor doua alimente poate provoca indigestie și eliminarea nutrienților principali.

La ce metode intervin unii apicultori pentru a falsifica mierea

Cel mai des se recurge la hrănirea albinelor cu sirop de zahăr. Mierea obținută în acest mod are caracterele organoleptice: culoarea, consistența, aspectul și chiar gustul foarte asemănătoare cu mierea obținută din nectarul florilor. În asemenea cazuri, doar prin examenul chimic de laborator se poate dovedi sau nu ca este vorba de o falsificare.

Alteori, apicultorii, pentru a obține o cantitate mai mare de miere, introduc în aceasta sirop de zahăr neinvertit. Un consumator mai documentat poate cât de cât să își dea seama de o asemenea falsificare, pentru că mierea cu zahăr neinvertit are totdeauna o consistență apoasă sau poate fi cristalizată.

Când este cristalizată, ne putem da seama de acest lucru daca privim cu atenție cristalele din masa mierii. Acestea sunt cristale de zaharoză și care, spre deosebire de cristalele de glucoza din mierea naturală, sunt albe și au o consistență tare, foarte mult asemănătoare cu a zaharului tos.

Exista cazuri când apicultorii necinstiți recurg la zahăr invertit artificial, pentru a obține o cantitate mai mare de miere. Și în acest caz, doar o analiza de laborator poate spune cu exactitate.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!