Агроменеджмент

De la idee, la acțiune: Cum să inițiezi o afacere în domeniul agricol

Автор: AgroExpert
afacere in domeniul agricol - agroexpert.md

Afacerile agricole se bazează pe curaj, cunoștințe detaliate și abilități în domeniile: piață, nevoile clienților, tehnologie, distribuție, metode de vânzare, precum și multe alte aspecte. Dacă ai decis să inițiezi o afacere în domeniul agricol, indiferent ce sector alegi, la scară mică sau mare, fii pregătit să parcurgi următorii pași:

Pasul 1 - Ideea – Observă/identifică cerințele/necesitățile oamenilor din comunitatea ta. Poți veni cu o soluție care să acopere aceste cerințe și, în același timp, să-ți aducă și bani.

Alege direcția de activitate și înțelege în ce domeniu din agricultură ai vrea să te implici. De exemplu, poți fi implicat fie în producția de culturi agricole, fie în creșterea animalelor.

Pasul 2 - Analiza - Analizează piața de desfacere și identifică cine pot fi clienții tăi. Răspunde la întrebările:

  • Ce beneficii aduce produsul sau serviciul meu clienților?
  • Unde și cum voi vinde?
  • Cine sunt concurenții mei și prin ce sunt/voi fi eu mai bun?
  • Care sunt riscurile și ce fac ca să le evit?

Pasul 3 - Validarea - Testează ideea ta de afaceri în rândul potențialilor tăi clienți, prieteni sau rude. Întreabă-i dacă ar plăti pentru ceea ce vrei tu să oferi și cât ar fi gata să plătească? Pune-le mai multe întrebări care te-ar ajuta să construiești modelul tău de afaceri. Informațiile se conțin în Ghidul agricultorului pentru lansarea și dezvoltarea gospodăriilor țărănești în Republica Moldova.

Dincolo de răspunsurile primite, ia în considerare să observi, sistematic, comportamentele și obiceiurile oamenilor de zi cu zi - cele conexe cu produsul sau serviciul pe care vrei să-l oferi. Asta va oferi un plus de obiectivitate procesului de testare și validare a rezultatelor.

Pasul 4 - Resurse - Din moment ce ideea ta de afaceri a devenit una mai clară, determină resursele de care ai nevoie. Resursele pot fi materiale, nemateriale, financiare și/sau umane. Pregătește o listă cu resursele necesare și calculează costul acestora.

Atunci când achiziționezi terenuri, utilaje, animalele sau alte resurse importante, este recomandabil să consulți specialiști cu experiență, pentru a te asigura că cunoști toate aspectele specifice domeniului pe care l-ai ales.

Pasul 5 - Modelul de business - Elaborează un Tablou al Modelului de Afaceri - o modalitate de organizare a ideii tale de afacere pe o singură foaie și care conține informații despre:

  • unicitatea produsului/serviciului tău;
  • clienții;
  • modalitatea de comunicare și relația cu clienții;
  • canalele de distribuție;
  • partenerii;
  • sursele de venituri și structura de costuri.

Pasul 6 - Înregistrare - După ce ai testat ideea și ești convins că vrei să o dezvolți, parcurge procedura de înregistrare de stat.

Pasul 7 – Dezvoltare și finanțare – poți accesa suport financiar destinat întreprinderilor agricole prin intermediul diverselor programe de finanțare și subvenționare. Informează-te despre sursele de finanțare disponibile în Republica Moldova și solicită sprijin guvernamental care îți poate finanța o parte din investiții.

Dacă ești nou într-un anume domeniu agricol, îți recomandăm să dezvolți afacerea în etape, pentru a învăța și a te expune, în mod calculat, cu bani, timp și efort. De exemplu, cumpără mai întâi una-două bovine sau plantează un mic teren, pentru a vedea cum vor merge lucrurile în practică. După ce ai înțeles procesul tehnologic, poți începe să extinzi afacerea.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!