Агроменеджмент

Denis Vornices: Piața Suediei oferă preț competitiv pentru merele moldovenești

Автор: AgroExpert
export mere - agroexpert.md

Specializată mai mult de 20 de ani în producerea fructelor de calitate înaltă, compania agricolă Agrodenidan recoltează, anual, mai mult de 2 mii tone de mere. În ultimii ani, datorită investițiilor în calitate și participării la evenimente internaționale de promovare, compania a reușit să își diversifice piața de desfacere pentru mere.

Orientați anterior preponderent la piața Rusiei, în prezent, Agrodenidan vinde mere către Emiratele Arabe, Israel, România, iar în septembrie 2023, a reușit să facă primele livrări în Suedia.

„Propunerea de a livra mere pe piața Suediei a venit de la importatorul căruia anterior îi vindeam mere pentru Emiratele Arabe. Condițiile de livrare au fost ca merele să fie de calitate extra și certificate GlobalG.A.P. În septembrie și octombrie 2023, am reușit să livrăm 300 de tone de mere de soiurile Golden Delicious și Gala”, precizează directorul export și vânzări în cadrul Agrodenidan SRL, Denis Vornices.

Pentru merele de soiuri verzi cumpărătorul a solicitat calibrul 75+, iar merele să fie ambalate în cutii de 13 kg cu alveole. Merele roșii au fost de calibrul 60-65, ambalate în pungi.

Cu scopul de a stabili contacte directe cu importatori din Suedia, Agrodenidan a participat, cu suportul Bridge destinat sectorului horticol, lansat de Agenția de Investiții și implementat de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova la expoziția Nordic Organic Food Fair & Eco Living Scandinavia.

„Participarea la acest eveniment era importantă pentru compania noastră pentru că dorim să creștem livrările pe această piață. Am înțeles care sunt avantajele pe care le-am putea avea din orientarea către Suedia: stabilitate și preț competitiv. În cadrul expoziției am stabilit contacte cu mai mulți importatori de fructe suedezi. Discutăm în continuare condițiile de livrare. Vreau să menționez și despre parteneriatul stabilit cu Ambasada R. Moldova în Suedia care încearcă să faciliteze accesul merelor moldovenești pe piața suedeză”, accentuează Denis Vornices.

Potrivit Moldova Fruct, în anul 2023, Moldova a livrat, în premieră, către Suedia 380 de tone de mere, 100 de tone de struguri și 76 de tone de prune.

Suedia a importat în anul 2022 – 82 de mii de tone de mere. Principalii furnizori pe această piață sunt Italia și Germania. Sunt în creștere cantitățile de mere exportate și de către Polonia și Ucraina.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!